Nyheder

'Intelligent lys' skal gøre dig mindre træt

Du kan se premieren på det nye magasin NewScience klokken 18.10 på TV 2 News. Programmet vil blandt andet behandle emnet 'det intelligente lys'.

Lysrevolution. Det kalder professor i fotonik Paul Michael Petersen det såkaldte intelligente lys som er ved at finde fodfæste i Danmark. Han kalder det ligefrem ’lige så stort, som dengang Edison opfandt glødepæren’. 

Det intelligente lys er pærer som bliver installeret i et eller flere lokaler og efterfølgende bliver styret af computere.

Det betyder, at lyset i høj grad følger døgnets gang, og på den måde kan for eksempel sengeliggende patienter få en bedre døgnrytme. Ved middagstid vil lyset blandt andet være mere blåligt og kraftigt, end om aftenen og natten, hvor lyset vil være gulligt og afdæmpet.

Og perspektiverne er da heller ikke til at tage fejl af, hvis man spørger overlæge Helle Iversen fra Rigshospitalet i Glostrup. Her har de nemlig testet et intelligent computerstyret lyssystem på en afdeling på hospitalet.

- På afdelingen siger de, at de er mindre trætte, og har mere energi i forhold til en søsterafdeling, siger Helle Iversen om den test af lys, de afprøver lige nu.

Døgnrytmen bliver påvirket

Ifølge læge og ph.d.-studerende, Anders West, er det vigtigt, at man har et lys, som følger døgnets lys. Han fortæller, at et center for døgnrytme i hjernen bliver påvirket af forskelligt lys.

- Det er vigtigt for vores kognitive evner, altså hukommelsen og for vores koncentrationsevne. Vi ved også at leverfunktionen er meget afhængig af døgnrytmen, siger Anders West.

Han skal samle op på og analysere de resultater, som kommer ovenpå testen af det nye lys på både gange og stuer.

Albertslund Gymnasium tester også

Det er ikke kun på Rigshospitalet i Glostrup, at man er i gang med at teste den intelligente form for belysning. På Albertslund Gymnasium er et specielt klasseværelse blevet installeret med den nye lysform. Dette er også stadig på teststadiet, men ifølge Julie Kløv, som er elev på Albertslund Gymnasium, så foretrækker hun ’helt klart’ testlokalet.

- Man kan godt sidde i de andre lokaler og blive trist. I det her lokale bliver man mere frisk.

Og ifølge Anders West, er der helt klart et behov for at kunne skabe døgnets rytme i lys, men siger samtidig, at det ikke er helt afklaret, hvordan det nye intelligente lys påvirker kroppen.

- Vi kan ikke sige med sikkerhed, at det virker. Men vi formoder det. Og vi håber, at det virker, siger Anders West.

På Albertslund Gymnasium tester de også lige nu intelligent lys - i håb om at få mere veloplagte elever.

NewScience - nyt magasin på NEWS

TV 2 NEWS har den 30. september premiere på et nyt ugentligt magasin, ’NewScience’, med fremtidsforsker Anne Skare Nielsen som vært.

’NewScience’-redaktionen vil mandag-torsdag fortælle om de landvindinger, der kommer til at præge vores liv, samfund og hverdag. Fokus er på news we can use - altså nyheder om videnskab, teknik og innovation, som forbedrer liv og velfærd for nuværende og kommende generationer.