Nyheder

Gamle syge forældre giver børnene stress

87 procent bekymrer sig mere eller mindre konstant. 59 procent oplever, at hverdagen bliver mere presset, og 43 procent oplever, at deres psykiske helbred påvirkes. Op mod 40 procent synes, at det er sværere at få tid til fritidsinteresser, familie og venner. Det skriver Politiken lørdag.

Rollen som pårørende er under voldsom forandring, påpeger Beth Lilja, direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed, der arbejder for at fremme patientsikkerheden i det danske sundhedsvæsen.

 - Det er ikke længere nok at komme med blomster og chokolade. Pårørende spiller i dag en aktiv rolle i plejen af de ældre, siger Beth Lilja, som er tidligere overlæge, til Politiken.

Advarer mod stigende ældrebyrde

Problemet er så stort, at de ældres egen organisation advarer mod den stigende byrde på familien.

- Vi hører fra mange voksne børn, at de nemt får dårlig samvittighed og føler sig presset, fordi de skal kompensere for, at deres forældre ikke får hjælp nok, siger Marie Lilja Jensen, seniorkonsulent i Ældre Sagen, til Politiken.

Hun understreger, at de voksne børn i undersøgelsen i forvejen hjælper deres forældre i stort omfang, også når den ældre modtager hjælp fra kommunen.

- Vi har at gøre med nogle pårørende, som tager ansvar. Så når kommunerne melder ud, at de pårørende må mere på banen, kan vi svare: De er faktisk på banen. Det må være muligt at støtte dem, så de ikke bliver slidt helt ned, siger Marie Lilja Jensen.