Nyheder

Skat blev advaret om skandaleramt IT-system

Blot få måneder før lanceringen af Skats skandaleramte IT-system EFI advarede leverandørerne bag systemet i kraftige vendinger om en række problemer.

Inddrivelsessystemet var ikke testet tilstrækkeligt og ville ikke fungere ordentligt, lød advarslen fra IT-firmaerne bag til Skats ledelse i foråret 2013.

Det skriver Berlingske torsdag.

Advarslen skulle ifølge avisens oplysninger være faldet i en powerpoint-præsentation fra blandt andre IT-firmaet KMD.

- Advarslen i powerpointen kommer lige inden et såkaldt cut-over, hvorefter Skat ikke kan gå tilbage til de gamle systemer. Det var et forsøg på at påvirke Skat: Træk i håndbremsen nu, mens I stadig kan, siger en af kilderne med nært kendskab til processen til Berlingske.

Systematiske fejl

Kilden bakkes op af flere andre, som alle har berettet om forløbet til Berlingske på betingelse af anonymitet af hensyn til deres jobsituation.

Alle forklarer overfor Berlingske, at advarslen skulle få Skat til at genoverveje anvendelsen af det nu skandaleramte IT-system.

En af fejlene har siden betydet, at Skat siden 2013 har opkrævet forældet fra tusindvis af danskere. Borgernes krav på at blive hørt, inden de blev tvunget til at afdrage gæld, er også systematisk blevet overtrådt.

Ikke forelagt chefen

Advarslerne fra leverandøren er ifølge Berlingskes oplysninger både fremlagt under en mundtlig præsentation og sendt via mail til direktionen i Skat.

Øverste chef i Skat, Jesper Rønnow afviser over for avisen, at han er blevet forelagt præsentationen.

Over for TV 2 lyder svaret fra Skat nogenlunde tilsvarende:

- SKAT har ikke yderligere at tilføje, end at vi kan bekræfte, at den omtalte præsentation fra leverandørerne bag EFI ikke er blevet forelagt SKATs direktør. Derudover ønsker SKAT ikke at kommentere fremtiden for EFI eller baggrunden og beslutningerne forud for EFIs idriftsættelse, før SKAT har modtaget de bestilte rapporter om systemet, lyder det i et skriftligt svar fra Skat.