- Trump har ikke en chance: Her er de fire republikanske præsidentkandidater

Da Scott Walker gik ind i kampen om at blive præsidentkandidat for det republikanske parti ved valget i november 2016, blev han spået gode chancer.

Da Scott Walker gik ind i kampen om at blive præsidentkandidat for det republikanske parti ved valget i november 2016, blev han spået gode chancer.

Den 47-årige guvernør i staten Wisconsin havde skabt et nationalt navn gennem en indædt kamp mod statens fagforeninger, og han var vellidt hos både den konservative del af partiet og den mere radikale Tea Party-bevægelse. Men Walker faldt igennem i både debatter og meningsmålinger, og natten til tirsdag droppede han ud af kapløbet.

- Han var dårlig på alle tænkelige parametre. Mange så ham som en perfekt kandidat, men da først valgkampen gik i gang, viste han sig at være meget svag. Han var for dårlig som offentlig taler, for dårlig til at forklare sin politik og han druknede i debatterne, lyder vurderingen fra USA-ekspert Mads Fuglede.

Scott Walker havde alligevel ikke format til at konkurrere om præsidentnomineringen.
Scott Walker havde alligevel ikke format til at konkurrere om præsidentnomineringen. Foto: Scanpix

- Trump har ikke en chance
Med forhåndsfavoritten Walkers exit er der nu 15 håbefulde kandidater tilbage i det rekordstore republikanske felt. Men ifølge Mads Fuglede har kun fire af dem, en reel chance for at vinde nomineringen:

Jeb Bush, Marco Rubio, Carly Fiorina og Chris Christie.

Selvom forretningsmanden Donald Trump har ført i meningsmålingerne, levnes han altså ingen chance for at løbe med sejren.

- De nationale meningsmålinger betyder absolut ingenting. Medierne begår den fejl hver gang, der er valg i USA, siger Mads Fuglede.

I stedet skal man se på situationen i Iowa og New Hampshire, som til februar som de første stater skal stemme på kandidaterne.

- Man skal kigge på kandidaternes netværker i de stater. Alt andet er ligegyldigt, fastslår Mads Fuglede.

Færre kandidater er skidt for Trump
En anden faktor, der vil gå ud over Trumps chancer er, at idet flere kandidater ligesom Walker løber tør for penge og dropper præsidentdrømmen, vil de mere moderate vælgere samle sig på færre kandidater. 

Derfor kan det blive vigtigt, hvem af de fire favoritter, der kan overtage de donorer, der støttede Walker.

- Bush, Christie, Fiorina og Rubio vil opleve, at der er en kandidat mindre. Jeg tror kun, to af dem kan holde liv i deres kampagner hele vejen. Det kan blive afgørende, hvem der kan overtage de penge, spår Mads Fuglede.

Det første valg i det republikanske primærvalg finder sted 1. februar. De 50 stater gennemfører deres valg helt frem til 7. juni, men det ventes at være afgjort længe før det. Selve præsidentvalget finder sted 8. november næste år.

De vil have Det Hvide Hus