Derfor går Mette Frederiksen på scenen uden at sige meget

16x9

Det har været småt med markante udmeldinger fra den nye S-formand Mette Frederiksen, siden hun officielt fik titlen  for snart tre måneder siden.

Hun er blevet beskyldt for at lurepasse på de store sager som for eksempel dagpengespørgsmålet. En taktik som nok er helt bevidst: Socialdemokratiet ligger lunt i svinget i meningsmålingerne, og det er bedre at lade regeringen komme med meldingerne.

- Projektet "Mette Frederiksen" strækker sig over tre, fire, fem år, og at hun i øjeblikket mødes med kritik for ikke at mene noget som helst gør inden forskel, når man om 3,5 år skal til valg. Det er der, hun skal toppe, siger TV 2's politiske redaktør Anders Langballe.

Mette Frederiksen har meldt ud, at Socialdemokraterne ikke vil bedrive fodnotepolitik, altså at regeringen er tvunget til at repræsentere et flertal i Folketinget, som den ikke selv er en del af, og at danskerne ikke skal forvente, at hun vil indgå i alternative flertal med for eksempel Dansk Folkeparti uden om statsminister Lars Løkke Rasmussen og Venstre

Svært forståelige krav
Hun har også stillet krav til Lars Løkke Rasmussen forud for efterårets finanslovsforhandlinger. De lyder, til fri fortolkning, således: Vi skal styrke fællesskaberne, så det økonomiske råderum kommer alle til gavn. Vi skal gøre Danmark dygtigere, så også ufaglærte får mulighed for at dygtiggøre sig. Og vi skal gøre Danmark rigere.

Hvordan de krav konkret vil se ud ved et forhandlingsbord, ved vi endnu ikke. 

- Hos Socialdemokraterne er man usandsynligt bevidste om, at den tidligere ledelse løb ind i mange problemer, fordi man alt for langt fra et valg kom med alt for konkrete meldinger om ting, man ville gennemføre. Det har man lært af, siger Anders Langballe.

Hvis du vil vide lidt mere om de få ting, som Mette Frederiksen har ment noget om, kan du se det i tidslinjen herunder.

TIDSLINJE: Det mener Mette Frederiksen
2015
28 juni
Mette Frederiksen bliver formand for Socialdemokratiet
Scanpix
5 august
Kampfly
Scanpix
Debatten om Danmarks engagement i kampen mod Islamisk Stat blusser op. Det samme gør debatten om nye kampfly. Mette Frederiksen udtaler sig ikke. 
25 august
Dagpenge
Scanpix
Et nyt dagpengesystem skal ikke nødvendigvis være dyrere, siger S-formanden. Det tolkes som at  der ikke nødvendigvis længere loft over de midler, der skal til for at få det til at lykkes, skriver blandt andet Politiko.
6 september
Irak-kommissionen skal genåbnes
Scanpix
Ved fremlæggelsen af regeringsgrundlaget i slutningen af juni bebudede regeringen, at man ville nedlægge Irak-Kommissionen. Først 6. september melder Mette Frederiksen ud, at kommissionen skal genåbnes, når og hvis hun får magten.
7 september
Flygtninge
Scanpix
Flygtninge og immigranter kommer i hundredvis til den danske grænse. EU skal ikke bestemme dansk flygtningepolitik, siger Mette Frederiksen, der igen gentager mantraet ”antallet betyder noget”. Men om det betyder, at 100, 1000 eller 100.000 er det rigtige antal, er hun endnu ikke kommet nærmere.
Flere flygtninge
17 september
Scanpix
Danmark skal tage flere flygtninge, når der kommer flere flygtninge til EU, siger Mette Frederiksen umiddelbart inden Lars Løkke rejser til EU med besked om, at Danmark vil tage 1000 flygtninge frivilligt fra kvotesystemet. 
18 september
Ingen topskattelettelser
Scanpix
Hvis Lars Løkke vil have gennemført skattelettelser i toppen, så bliver det ikke sammen med Socialdemokratiet, understreger Mette Frederiksen.

 

Blå bog: Mette Frederiksen

Navn: Mette Frederiksen.
Alder: 37 år, født 19. november 1977 i Aalborg, datter af typograf Flemming Frederiksen og pædagog Anette Frederiksen.

Politisk karriere:
2000: Kandidat for Socialdemokratiet i Ballerupkredsen.
2001-2007: Folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Københavns Amtskreds.
2001-2005: Kultur-, medie- og ligestillingsordfører.
2005-2011: Socialpolitisk ordfører.
2005-2011: Medlem af socialudvalget.
2005-2011: Næstformand i Socialdemokratiets folketingsgruppe.
2007-2014: Folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Københavns Omegns Storkreds
2011-2014: Beskæftigelsesminister.
2014-2015: Justitsminister.

Uddannelse og erhverv:
1983-1993: Byplanvejens Skole.
1993-1996: Student, Aalborghus Gymnasium.
2000-2001: Ungdomskonsulent i LO.
2007: Bachelor i administration og samfundsfag, Aalborg Universitet.
2009: Masteruddannelse i Afrikastudier, Københavns Universitet.

Privat:
Tidligere gift med Erik Harr. Sammen har de datteren Ida Feline og sønnen Magne.

 /ritzau/