Nyheder

Nye afsløringer: Dødspilot skrev ”lykkedagbog” og planlagde familie

Efterforskningen af den tragiske nedstyrtning i marts har ført til nye oplysninger om piloten Andreas Lubitz. Scanpix

Den tyske pilot Andreas Lubitz, der i marts styrede et Germanwings-fly ind i en bjergside i de franske alper og dræbte 149 personer, førte en lykkedagbog og planlagde at stifte familie.

Det skriver den svenske avis Aftonbladet, der citerer de tyske medier Bild og Der Spiegel.

Ifølge oplysninger fremkommet i forbindelse med udredningen af flystyrtet modtog Andreas Lubitz regelmæssige behandlinger af en psykiater.

Til at begynde med fik Andreas Lubitz udskrevet en recept for medicin mod søvnbesvær, men senere blev det antidepressive præparat Mirtazapin også en del af behandlingen.

I de sidste par uger før flystyrtet var Andreas Lubitz oppe på at have recept på i alt fire forskellige typer medicin. Og ved ransagningen af hjemmet i dagene efter nedstyrtningen, fandt politiet, ud over Mirtazapin, tre forskellige slags medicin til behandling af depressioner.

Det tyske magasin Der Spiegel er i besiddelse af et dokument, som viser, at Andreas Lubitz som en del af behandlingen også førte en form for lykkedagbog, hvor han hver dag skrev ned, hvordan han havde det.

Lykkedagbogen blev skrevet med både ord og smileys og på en af siderne, skrev Germanwings-piloten ifølge Der Spiegel ”stort set helt o.k.”.

Planlagde bryllup og barn

Efterforskerne har talt med Andreas Lubitz’ kæreste, der beskrev deres forhold som ”lykkeligt, harmonisk og intensivt”, og at hun på ingen måde havde på fornemmelsen, at han kunne finde på at styrte et fly ned med vilje.

Ved ulykken i marts havde de to været sammen i otte år og ifølge den tyske avis Bild planlagde parret at gifte sig i 2016 og derefter forsøge at få et barn.

Af udredningen fremgår det desuden, at efterforskerne hverken har kunnet finde noget motiv for styrtet i Andreas Lubitz’ finansielle situation eller hans familie. Til gengæld er der i efterforskningen blevet fundet et kort skrevet af en kvinde med teksten:

- Jeg ved ikke, hvad det er, der får dig til at græde, men jeg ville ønske, jeg kunne kysse tårer væk, står der ifølge Aftonbladet.

Ulykke har ført til nye regler

Optagelser fra en af flyets to sorte bokse har afsløret, at Andreas Lubitz sad alene tilbage i cockpittet, da det styrtede ned. Til det sidste kæmpede kaptajnen for at trænge ind i cockpittet og overtage styringen, men Lubitz nægtede ham adgang.

Først forsøgte han at banke på døren og råbe sin styrmand an. Da det ikke havde nogen effekt, forsøgte han at bryde døren ned med en økse.

Ulykken har medført, at en lang række flyselskaber har indført nye regler for deres medarbejdere under flyvninger.

Sagen kort:

  • En Airbus A320 fra det tyske lavprisselskab Germanwings med flynummer 4U9525 lettede fra Barcelona 09.55 dansk tid tirsdag d. 24. marts. Skulle være landet i Düsseldorff kl. 11.55.
  • Flyet steg planmæssigt til en højde på 38.000 fod. Klokken 10.47 forsvandt flyet fra radaren.
  • Iføle Radar24 dykkede flyet til under 10.000 fod på mindre end ti minutter. Det svarer til 9,1 km. Flyet styrtede.
  • Nedstyrtningstedet var i det svært tilgængeligt område Les Trois Eveches, som ligger nordøst for byen Digne-les-Bains.
  • De sorte bokse blev fundet onsdag. Svært beskadiget. 
  • Kun én pilot var tilstede i cockpittet. Den anden forsøgte at sparke døren op.
  • Andenpiloten, Andreas Guenter Lubitz, drejede flyet i jorden med vilje.
  • Ifølge den franske anklager forsøgte kontroltårnet flere gange at komme i kontakt med flyet, ligesom andre fly i området blev bedt om at forsøge at tage radiokontakt til flyet. Ingen af forsøgene blev besvaret. 
  • 144 passagerer og seks besætningsmedlemmer er afgået ved døden.