Urin bliver en del af fremtidens drikkevand

Op mod en milliard mennesker har ikke adgang til drikkevand af ordentlig kvalitet. Rent drikkevand er af Verdensbanken blevet udnævnt som det konfliktpunkt, der får betydning for flest mennesker i verden i de kommende år.

Flere danske virksomheder har i den forbindelse stor succes med at udvikle teknologi, der kan rense forurenet vand.

Eksporten af dansk vandteknologi er i årene 2009-2014 steget fra 3,9 milliarder kroner til 15,9 milliarder kroner. Det er en stigning på mere end 400 procent.

Aquaporin A/S er et af de firmaer, der har oplevet den rivende udvikling i branchen. De har udviklet et vandfilter, der kan filtrere urin til rent drikkevand. Senest er de gået sammen med Danish Aerospace Center, DAC, om projektet Aquaporin Space Alliance, ASA. Her har man udviklet et avanceret vandfilter ved navn Aquaporin Inside™, der kan filtrere urin i rummet via en avanceret membran.

Membranen består af de såkaldte aquaporiner, som er naturens egen vandfiltreringsmekanisme. Aquaporiner befinder sig blandt andet i nyrer og i træer. 

Testet af dansker

Andreas Mogensen og de andre astronauter testede teknologien mens han befandt sig på rumstationen ISS. Eksperimentet er en del af ASAs ambition om at skabe et bæredygtigt miljø, som skal gøre det muligt, at udforske rummet i langt støre grad, end det hidtil har været muligt. En ambition for projektet er blandt andet, at teknologien skal gøre det muligt at få bemandede rumfartøjer til Mars. 

- Vores ultimative succeskriterie er, at Aquaporin Inside™ kan indgå i ISS’ vandgenvindingssystem og erstatte de nuværende multi-filtreringssystemer på ISS, som er meget tunge og kræver hyppige udskiftninger. Endvidere kan teknologien anvendes i fremtidige vandgenvindingssystemer på bemandede rumfartøjer til Mars, siger administrerende direktør hos ASA, Thomas A. E. Andersen i en pressemeddelse fra ASA.

Plug and play

Et andet dansk firma, der har udmærket sig med vandfiltrering, er Sunstone Water Group. I Texas har de udviklet store containere, der via avanceret teknologi omdanner spildevand til drikkevand. Containerne er mobile og vil derfor kunne installeres i hele verden. Eksempelvis i katastrofeområder. I de kommende måneder skal de demonstrere deres teknologi for lokale kommuner og myndigheder i delstaten Texas. Spildevandet bliver angiveligt mere rent, end det drikkevand man kan købe på flaske.   

Firmaerne

  • Aquaporin A/S er en global cleantech virksomhed med adresse i København. Aquaporin er dedikeret til at revolutionere måden hvorpå man vandrenser ved hjælp af industriel biotekteknologi og - knowhow. Strategien er at udvikle Aquaporin Inside™ teknologi, som er i stand til at adskille og rense vand fra alle former for væsker.
  • Danish Aerospace Company ApS er en rumteknologisk virksomhed, som er aktiv inden for avanceret medicinsk udstyr og andre ingeniørområder primært til brug i rummet. Virksomheden har adresse i Odense og er et datterselskab i M. Goldschmidt Holding koncernen, som er ejet af Mikael Goldschmidt.
  • Kilde: www.aquaporin.dk
  • Kilde: www.danishaerospace.com, www.facebook.com/DanishAerospace