Nyheder

DR overvejer betalingsmur på nettet

SE MERE KULTUREN PÅ NEWS PÅ TV 2 PLAY

DR er for store. DR er for dyre. Og DR er unfair konkurrence.

Anklagerne mod DR har været mange, og er kommet fra både regeringen, det blå parlamentariske flertal og for de kommercielle danske medier som Politiken, Berlingske og Jyllands-Posten.

Siden sommer har DR modtaget verbale kindheste fra sine modstandere, men DRs generaldirektør har tavst taget imod. Kulturminister Bertel Haarder har efterlyst et udspil fra DR, som kan komme kritikerne i møde, og nu svarer Maria Rørbye Rønn igen på kritikken. Selv om hun langt fra er enig med kritikkerne, så er hun lydhør over for visse dele.

Overvejer betalingsmur

De private medier har beskyldt DR for unfair konkurrence på nettet, og har derfor opfordret DR til at indføre login på DR.dk i lighed med de betalingsmure, som vi kender fra de fleste avisers hjemmesider.

- Jeg afviser ikke forslaget. Vi lytter til det, overvejer og analyserer det. Men der er udfordringer, for det bryder med det fundamentale ved public service, nemlig at at alle har fri og uhindret adgang til det. Men vi overvejer det, siger Maria Rørbye Rønn til Kulturen på NEWS.. 

Efterlyser oplyst grundlag for debat

Til gengæld vil generaldirektøren ikke høre tale om et slankere DR. Hun mener, at DR kræver "en vis robusthed", hvis mediehuset skal løfte sin public service-forpligtelse. Maria Rørbye Rønne opfordrer derfor kulturminister Bertel Haarder til at igangsætte en uafhængig undersøgelse af, hvordan DR påvirker de kommercielle medier.

- Vi har i årevis diskuteret, om DR er skadeligt for de kommercielle medier, men internationale undersøgelse viser, at lande med stærke public service-medier har samme udfordringer som lande uden. Vi har behov for et oplyst grundlag at tage den debat ud fra, siger Maria Rørbye Rønn.

DR ultra lukker som den første

Kulturminister Bertel Haarder vil gerne reformere DR, inden den nuværende medieaftale udløber i 2018. Men det kræver et enigt Folketing. Den digitale udvikling haster dog derudaf, og derfor har ministeren bedt det nedsatte public service-udvalg med Connie Hedegaard i spidsen om at fremrykke deres anbefalinger. Bertel Haarder håber at høre fra udvalget inden for det kommende år. Men allerede nu ser DR ud til at være klar til at ofre en tv-kanal på udviklingens alter.

- Om fem-ti år har vi ikke det samme antal tv-kanaler, som vi har i dag, siger Maria Rørbye Rønn og fortsætter:

- Den første tv-kanal, der ryger, bliver DR Ultra. Vi kan se, at de unge mellem syv og 12 er de første til at vælge flow-tv fra. Og det går hurtigt. Det er svært at sætte konkret tid på, men det bliver inden for en årrække.

Se hele interviewet med Maria Rørbye Rønn på TV 2 Play

Hvad er Kulturen på NEWS?

Kulturen på NEWS er et program på TV 2 NEWS, der sendes hver torsdag klokken 18.10 I Kulturen på NEWS tages kulturen seriøst. Meninger brydes, kulturkampe udkæmpes og følelser foldes ud, når kunstnere og politikere, kunstmæcener og kulturkøbmænd, forskere og debattører mødes i TV 2 NEWS' kulturnyhedsmagasin.

Programmet vandt Årets Aktualitetsprogram 2012.  Nomineret til ArtBeat-prisen 2013 og Årets Aktualitetsprogram 2013.

Se Kulturen på NEWS på TV 2 PLAY