Kort: Sådan vil EU-kommissionen fordele flygtninge

Et stort flertal af EU’s 28 medlemslande støtter planen om en fælles fordeling af de 160.000 flygtninge, der er ankommet til Grækenland, Ungarn og Italien.

Forslaget, der kommer fra EU-kommissionens formand Jean-Claude Juncker, skal diskuteres på et møde i dag i Bruxelles, hvor EU’s justits- og indenrigsministre er samlet.

Inger Støjberg har på forhånd afvist, at Danmark skal tage imod flere flygtninge som led i et fælles kvote-system, og også Rumænien, Ungarn og Slovakiet er modstandere af en kvote-ordning.

Korrespondent: Der kommer en form for løsning
Men ifølge en optælling foretaget af den franske avis le monde så støtter 18 EU-lande Junckers planer, og ifølge TV 2’s internationale korrespondent Svenning Dalgaard så vil dagens møde ende med en form for løsning.

- Man når en ramme for en form for en fælles løsning. Og når man gør det, skyldes det, at man ved, at problemet ikke bare går væk, bare fordi man vender ryggen til, siger Svenning Dalgaard.

I kortet under artiklen giver vi et overblik over, hvordan de enkelte lande forholder sig til Junckers plan. Af kortet fremgår det også, hvor mange flygtninge de enkelte lande skal tage imod ifølge udspillet fra EU-kommissionen.

Det mener EU-landene om Junckers forslag

Kortet viser hvilke EU-lande, der på nuværende tidspunkt er for og mod EU-kommissionsformand Jean-Claude Junckers plan for håndteringen af flygtninge, samt antallet af flygtninge, som de enkelte lande skal modtage, ifølge EU-kommissionens plan.

 

Samlet overblik over flygtninges historier

 

Jean-Claude Junckers plan

  • Obligatorisk kvotefordeling af i alt 160.000 flygtninge imellem EU-landene på et ekstraordinært justits- og indenrigsministermøde i Bruxelles mandag.
  • Permanent kvotesystem til fordeling af flygtninge imellem EU-landene under fremtidige kriser.
  • Hotspots i Italien og Grækenland for at identificere migranter og flygtninge.
  • Liste over sikre lande, som migranter, der ikke får lov at blive i EU, kan sendes retur til - og en handlingsplan for at gøre det.
  • Mulighed for midlertidigt at hoppe ud af EU-kvoter for flygtninge i tilfælde af f.eks. en naturkatastrofe. Det skal dog koste en afgift til EU-budgettet på 0,002 procent af et lands bruttonationalprodukt.
  • Styrkelse af EU's ydre grænser ved at videreudvikle grænseagenturet Frontex til et europæisk grænse- og kystvagtsystem.
  • Ny fond på 1,8 milliarder euro (13,5 milliarder kroner) til at bekæmpe årsagerne til migrationskrisen og være med til at skabe stabilitet i de lande, migranterne kommer fra.
  • Asylansøgere skal have lov at arbejde i det EU-land, hvor deres ansøgning behandles.

Kilde: EU-Kommissionen