Nyheder

7 historiske øjeblikke: Da flygtningekrisen kom til Danmark

For en uge siden dokumenterede TV 2, hvordan flygtninge og migranter løb over markerne ved Rødby Færge. Der er sikkert kommet mange drypvis før da, men dette var dagen, hvor det for alvor blev tydeligt, at den europæiske flygtningekrise er nået til Danmark.

Politiet har lige meddelt, at man stopper med at melde ud, hvor mange der krydser de dansk-tyske grænser. Det er umuligt at give et retvisende billede, og i den nuværende situation har man ikke "et fuldt overblik over præcis, hvor mange der kommer ind i landet", lyder meldingen. Men justitsminister Søren Pind (V) skriver søndag på Twitter, at han har koordineret med Rigspolitiet, så offentligheden fortsat vil få politiets skøn over situationen

Vi gennemgår her nogle af de skelsættende øjeblikke fra den forgangne uge. Fra rørende genforeninger til "spyttemanden" og svære politiske hovedbrud. 

1. Flygtningene kommer til landet - og skynder sig ud igen

Søndag eftermiddag ankom den første store gruppe flygtninge og migranter til Rødby på Lolland. De kom med et tog fra Tyskland, men flygtede videre ud over de nærliggende marker ved Rødby Færgehavn Station af frygt for at blive registreret i Danmark. De ville til Sverige.

I løbet af aftenen kom endnu flere flygtninge og migranter til Rødby og Padborg ved den dansk-tyske grænse.

Politiet bad folk lade være med at kontakte 112 i forbindelse med de folk, der løb fra området på Lolland, da politiet meddelte, at man havde overblik over situationen.

2. Folkevandring på motorvejen

Både E45 fra Padborg og E47 fra Rødby på Lolland har været spærret på grund af en folkevandring af flygtninge og migranter, der gik ad motorvejen. 

3. Frit lejde

Onsdag aften gav det danske politi frit lejde til alle de flygtninge, der opholdt sig i Padborg og Rødby. De fik lov til at forlade de steder, de opholdt sig, for at tage videre til Sverige, som er destinationen for langt størstedelen af dem. 

Det skete efter, at flere hundrede flygtninge og migranter var forsøgt tilbageholdt med henblik på at registrere dem. Registreringen mødte stor modvillighed, angiveligt fordi de ville videre til Sverige. Mange nægtede at lade sig registrere. Og som konsekvens holdt et tog stille i timevis i blandt andet Rødby, fordi hundredevis af flygtninge ikke ville forlade det. 

Sent onsdag aften trak Rigspolitiet en streg i sandet. 

- Vi står i en situation, hvor der ikke er udsigt til, at de pågældende kan returneres til deres hjemlande. Vi kan selvsagt ikke holde så mange mennesker frihedsberøvet på ubestemt tid. Derfor er der ikke andre muligheder, end at vi lader dem være på fri fod, og dermed kan vi ikke forhindre dem i at rejse, hvorhen de vil, sagde rigspolitichefen om at give frit lejde.

Beslutningen er siden blevet rost af både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og justitsminister Søren Pind (V). 

Inden der blev givet frit lejde havde flere danskere brudt loven ved at samle mennesker op i Rødby og køre dem mod København eller Sverige. Da der blev givet frit lejde, tiltog strømmen af danskere, der kørte mod Rødby for at hjælpe flygtninge og migranter med et lift. 

Mange danskere har også taget imod flygtninge og migranter med tøj, barnevogne, vand, madpakker, bamser og så videre i en grad, så politiet på et tidspunkt måtte bede folk om at bremse gavestrømmen, fordi man var ved at drukne i det - der var slet ikke nok til at modtage håndsrækningerne. 

4. Et blakket ry

Det har vakt blandede følelser, at flere tusinde flygtninge og migranter krydser grænsen til Danmark - og ligeledes, at de tilsyneladende nøjes med at bruge Danmark som transitland. At de slet ikke vil være her, men i stedet søger mod Sverige. 

Selv siger flertallet af de flygtninge og migranter, danske medier har talt med, at de ved, de ikke er velkomne i Danmark, og at udlændingereglerne er meget stramme. 

Her kan du læse fem grunde til, at flygtninge og migranter hellere vil til Sverige. 

Debatten har mange facetter. Nogle ånder lettede op over, at kun et fåtal af de mindst 4000 mennesker, der er strømmet ind over grænsen i løbet af ugen, søger asyl i Danmark. Andre er bekymret over, at så mange søger asyl. 

Og Integrationsminister Inger Støjberg (V) og regeringen klandres for, at Danmark har fået et blakket ry. Både blandt de flygtninge og migranter, der rejser gennem landet, og internationalt. 

Danmarks håndtering af de mange flygtninge og migranter har skabt stor kritik i udlandet – især i Sverige og Italien kigger man skævt til de seneste dages begivenheder. Og Tyskland er heller ikke imponeret.

Kritikken går på, at Danmark lader flygtninge og migranter rejse uregistrerede gennem landet mod vores nabolande, at Danmark ikke vil tage nogen af de 160.000 flygtninge, der skal fordeles mellem EU-landene, og at udlændingepolitikken betragtes som et forsøg på at skræmme flygtninge væk. 

Den svenske statsminister Stefan Löfven har flere gange været ude med massiv kritik, og formanden for støttepartiet Vänsterpartiet kalder Danmark for 'Ungarn light'.

- Det, Danmark gør, er, at de forsøger at være en Ungarn light. De prøver at skræmme flygtningene væk, siger Jonas Sjöstedt til Expressen.

5. Lovestorm mod politiet

Politiet fik pludselig en usædvanlig opgave. Både i omfang og karakter. Først var opgaven at sørge for at få registreret de mange indrejsende, dernæst at sørge for deres sikkerhed, mens de frit rejste gennem landet. 

Onsdag formiddag ankom en større gruppe til til Padborg i et tog, og flere af dem nægtede at forlade perronen, hvilke skabte konfrontationer med politiet. I over en time sad den samlede gruppe på perronen og ville ikke med i en bus. Derfor måtte politiet trække den sidste gruppe af flygtninge og migranter - en for en - med ind i busserne, da de ikke gik med frivilligt.

Scenen var hård at se på. Mænd råbte af politiet, når betjentene ville forklare, at de var nødt til at følge med, en kvinde skreg med armene mod himlen, og alt imens sad små børn og græd mellem benene på de voksne. 

Men der har også været rørende episoder. Flere billeder af danske politifolk er blevet spredt langt ud over landegrænserne og portrætterer empatiske politifolk, der tager hånd om flygtninge og migranter og leger med børnene. 

Kvindehjerter i både Danmark og udlandet er smeltet ved synet af en ung betjent, der leger med en syrisk pige på motorvejen. Hver gang et af billederne publiceres på sociale medier oversvømmes kommentarfeltet af kvinder, der gerne vil invitere politimanden på date.

Han har ikke ønsket at stille op til medieomtale, men ifølge Jyllands-Posten legede betjenten og pigen med hans vielsesring.  

Billederne af en lille dreng, der bliver kildet og leger med en betjens lommelygte høster også anerkendelse til politifolkene. 

Og Muhammad på fem år blev puttet med en politijakke, da han og hans far hvilede på togstationen i Rødby efter 42 dage på flugt fra Syrien. 

6. "Spyttemanden"

Tirsdag gik et billede fra dagbladet Information viralt. 

Mange danskere vred sig i harme over manden, der siden er blevet kendt som "Spyttemanden". Informations fotograf, Sigrid Nygaard, tog mandag et billede af en mand på en motorvejsbro i Rødby. Ifølge fotografen spyttede manden ned på gruppen af flygtninge og migranter, der til fods var på vej igennem landet, og råbte, at de skulle skride hjem.

Selv afviser manden overfor BT, at han spyttede på nogen. Men fotografen fastholder sin oplevelse. Og det er en oplevelse, som Lili Vilhelmsen, der stod ved siden af manden på motorvejsbroen, deler. 

- Han stod og råbte: 'Muslim-svin, skrid hjem til jeres land', og så spyttede han flere gange på dem, indtil hans kone bad ham stoppe, siger hun.

7. Kram og tårer

Politifolk var blandt de første, mange flygtninge og migranter mødte i Danmark. Derfor stod de også for skud, da mange skulle give udtryk for deres lettelse over at være nået til Danmark. En kvinde fløj grædende af glæde en politimand om halsen, da hun ankom til Padborg. 

Se flere rørende billeder i billedserien her. 

Ligeledes er familier blevet genforenet efter års adskillelse

Derfor skriver TV 2 'flygtninge og migranter'

TV 2 modtager en del henvendelser fra seere og læsere, der mener, vi bruger de forkerte termer om de mange mennesker, der i denne tid strømmer til Danmark. 

I hovedtræk dækker de forskellige begreber over følgende: 

  • Asylansøger: En person, der har søgt om asyl i et givent land.
  • Flygtning: En person, der har opnået at få asyl.
  • Indvandrer: En person, der har fået opholdstilladelse til at være i et andet land.
  • Migrant: En person, der er rejst til et andet land.

I daglig tale kaldes mange for flygtninge. Mange vil også mene, at hvis man for eksempel flygter fra fra krig i Syrien, er man flygtning – selvom man endnu ikke har fået asyl.

Derfor har TV 2 valgt, at de, der er på flugt fra krig og personlig forfølgelse, kaldes flygtninge. Også selvom de ikke har fået asyl. Resten omtales som migranter. Består gruppen af både flygtninge og migranter, kalder vi dem begge dele. 

Det går pengene til

Pengene fra TV 2 og DR's indsamlingsshow den 20. septembber går til nødhjælp til de mennesker, der er flygtet til bl.a. Jordan, Libanon, Tyrkiet, Egypten og Irak og til de internt fordrevne inde i Syrien.

12 forskellige nødhjælpsorganisationer får del i de indsamlede midler: Dansk Flygtningehjælp, UNICEF Danmark, Røde Kors, Folkekirkens Nødhjælp, ADRA Danmark, Red Barnet, Læger uden Grænser, Mellemfolkeligt Samvirke, SOS Børnebyerne, CARITAS Danmark, Mission Øst og Dansk Folkehjælp.