Nyheder

Flygtningestrøm øger presset: Her åbner nye asylcentre

Siden søndag er over 3200 flygtninge og migranter rejst ind i Danmark. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kunne tidligere på dagen fortælle, at 668 af disse har søgt om asyl i Danmark.

Det lægger et pres på de 47 asylcentre, som eksisterer i dag. Derfor åbner Udlændingestyrelsen nu flere asylcentre rundt om i landet.

Onsdag åbnede et midlertidigt center i Ebeltoft med en kapacitet på op til 150 personer, og fredag åbner et nyt asylcenter i Auderød i Nordsjælland, hvor 200 flygtninge asylansøgere er planlagt til at flytte ind allerede samme dag. Kapaciteten her bliver på 6-700 personer.

I begyndelsen af næste uge åbner også et nyt modtagecenter i Haderslev med plads til 400 asylansøgere, og endeligt bliver den planlagte lukning af et asylcenter på Samsø udskudt resten af året.

Ebeltoft har modtaget asylansøgere

I Ebeltoft genåbnede asylcentret onsdag. Her har regionsleder Claus Pedersen fra Dansk Røde Kors gjort klar til mellem 120 og 150 asylansøgere. Han forventer, at pladserne bliver fyldt op de kommende dage, og fortæller, at det er gået godt siden åbningen.

- De nye asylansøgere er faldet til ro. Vi er gået i gang med at foretage den medicinske undersøgelse af dem, og den forsætter nok weekenden over, siger Claus Pedersen.

Behovet er der

Fra Udlændingestyrelsen lyder det, at de allerede tidligt på ugen kunne se, at der kunne blive et behov for at udvide kapaciteten af pladser til asylansøgere.

- Der er bestemt et pres på indkvarteringssystemet, men der er fortsat ledige pladser i asylcentrene, og vi har holdt et antal asylcentre, som lukkede i år, klar i beredskab, lyder det fra kontorchef i Udlændingestyrelsen, Thomas Mortensen.

Han fortæller, at kommunerne har været meget hjælpsomme i processen med at få nye asylcentre op og stå med meget kort varsel.

- Kommunerne viser generelt stor forståelse for den særlige situation, vi står i, og at der er behov for hjælp, når vi henvender os. Halsnæs kommune (Her ligger Auderødlejren, som åbner fredag, red) trådte til med yderst kort varsel. Det samme var tilfældet med Haderslev kommune.

Det forlyder fra Dansk Røde Kors, at langt størstedelen af asylansøgere kommer fra Syrien, men at der også er en del fra Eritrea. 

Fakta om asylcentre

Der findes 47 asylcentre (pr. 27 august 2015). Heraf er 4 modtage- og/eller udrejsecentre, 8 er børneindkvarteringscentre og 2 er omsorgscentre, hvor der også er særlig indkvartering for kvinder.

Flere centre kan også varetage forskellige indkvarteringstyper. Asylansøgere kan desuden være indkvarteret i såkaldte udeboliger i tilknytning til asylcentrene, hvis de opfylder visse betingelser. 

Derudover kan asylansøgere være indkvarteret på midlertidige adresser - eksempelvis ved manglende kapacitet i det ordinære indkvarteringssystem,

Flere af centrene drives af Dansk Røde Kors.

Kilde: Udlændingestyrelsen