Nyheder

Knud Romer: Civilsamfundet tager over, når staten fejler

Siden søndag er omkring 3.000 flygtninge og migranter ankommet til Danmark, mange med Sverige som deres mål, fordi Danmark efterhånden har fået så dårligt ry, at flere ikke ønsker at blive her.

Torsdag morgen besluttede politiet så at lade 500 flygtninge fra Padborg og Rødbyhavn rejse videre. De har ellers været tilbageholdt siden søndag, fordi de har afvist at lade sig registrere i Danmark. Beslutningen om frit lejde er taget efter, at flere danskere er stået frem og har beskrevet, hvordan de har hjulpet flygtninge til Sverige. Men selvom rigspolitichefen i dag meddelte, at flygtninge frit må rejse videre, uden politiet vil gribe ind, så advarer justitsminister Søren Pind danskerne imod at hjælpe dem med transporten.

- Jeg vil kraftigt advare imod, at folk påtager sig rollen som det, der kan identificeres som menneskesmuglere. Politiet vil, hvis man antræffer folk i en sådan situation, vurdere om det var det, der var formålet, og så vil man risikere en fængselsstraf, siger Søren Pind til TV 2 Nyhederne.

Læs: Derfor flygter flygtninge fra Danmark til Sverige

Det er mere end ok, at vi hjælper flygtninge til Sverige

Filminstruktør Lotte Svendsen og forfatter Knud Romer mener begge, modsat justitsministeren, at det er helt i orden, når civile hjælper flygtninge videre.  

- Man kan have et regnskab, der skal gøres op med Søren Pind eller med Sankt Peter deroppe, og der tror jeg, at der er mange, der sætter sig ud over den nuværende situation her i Danmark, og i stedet ser på det i det store perspektiv. Man stiller sig selv spørgsmålet, hvad kan min samvittighed bære, siger Lotte Svendsen til Kulturen på NEWS.

Knud Romer mener, at når vi som mennesker oplever en så stor uretfærdighed, som vi har mulighed for at afhjælpe, så vil vi helt naturligt handle.

- Når vi normalt sidder og ser Simi Jan og Rasmus Tantholdt rapporterer fra kriseområder, der er langt væk fra Danmark , så sidder vi herhjemme hjælpeløse og ser på. Nu står de pludseligt i Padborg og Rødbyhavn og rapporterer her herhjemmefra, og du kan rent faktisk gøre noget. Det vil sige, at du kan få afløb for dine følelser. Du kan sætte dig ud i bilen, trykke på speederen, og du kan gribe handlende ind, forklarer Knud Romer til Kulturen på NEWS.

Læs også: Politiet giver frit lejde til flygtninge og migranter

Regeringen er sat af

Situationen, hvor politiet melder statslige beslutninger ud, mener Knud Romer, er et udtryk for at regeringen har mistet overblikket over situationen. 

- Det er jo rigspolitichefen, der leder nationen i øjeblikket, politikerne er jo fuldstændig sat ud af spillet. De er hjælpeløse. Det der sker er, at civilsamfundet tager over, når staten fejler.

Du kan høre mere om, hvad Knud Romer og Lotte Svendsen mener om regeringens håndtering af de seneste dages begivenheder på TV 2 Play her.

Hvad er Kulturen på NEWS?

Kulturen på NEWS er et program på TV 2 NEWS, der sendes hver torsdag klokken 18.10 I Kulturen på NEWS tages kulturen seriøst. Meninger brydes, kulturkampe udkæmpes og følelser foldes ud, når kunstnere og politikere, kunstmæcener og kulturkøbmænd, forskere og debattører mødes i TV 2 NEWS' kulturnyhedsmagasin.

Programmet vandt Årets Aktualitetsprogram 2012.  Nomineret til ArtBeat-prisen 2013 og Årets Aktualitetsprogram 2013.

Se Kulturen på NEWS på TV 2 PLAY