Kendt dansk salafist anholdt for menneskesmugling på Øresund

Den kendte danske salafist Adnan Avdic blev i nat anholdt af svenske toldere på Øresundsbroen mistænkt for menneskesmugling.

Den kendte danske salafist Adnan Avdic blev i nat anholdt af svenske toldere på Øresundsbroen mistænkt for menneskesmugling.  

- De får lov til at søge om asyl i Sverige, men vi bliver sigtet for menneskesmugling og skal til politistationen og blive afhørt, fortæller Adnan Avdic til fotograf Matias Øgendal, der var til stede under anholdelsen på Øresundsbroen.

- Bare de er glade, så er vi glade, siger han kort før han i politibil blev kørt til politistationen.

Med sig i bilen havde Adnan Avdic flere flygtninge og migranter, der onsdag nægtede at forlade et tog i Rødbyhavn. De cirka 240 flygtninge og migranter om bord fik – efter flere modstridende udmeldinger fra politiet onsdag aften – lov til at forlade toget og rejse videre. Beslutningen blev tilsyneladende truffet af den danske regering.

Svensk politi har natten til torsdag stoppet tre køretøjer fra Danmark med i alt 11 flygtninge på Øresundsbroen, oplyser politiets vagthavnede til Ritzau. Det gælder blandt andet også en anden dansker med udenlandsk baggrund, efter han havde kørt et forælderpar og deres tre børn fra toget i Rødbyhavn til Sverige.

Adnan Avdic var også i Rødbyhavn
Mange af flygtningene blev efterfølgende samlet op af personer, der var mødt op i Rødbyhavn. På optagelser foretaget af TV 2 onsdag aften, kan man se, at Adnan Avdic også er tilstede på perronen i Rødbyhavn, og at han af en betjent under den ophidsede stemning på perronen fik besked på at slappe af.

Artiklen fortsætter under videoklippet:

Adnan Avdic skabte i juni røre, da han sammen med en række andre personer opfordrede muslimer til ikke at stemme ved folketingsvalget den 18. juni.

Adnan Avdic blev efterfølgende interviewet af TV 2’s Allan Silberbrandt på TV 2 NEWS – det meget omtalte interview slutter med, at Adnan Avdic river mikrofonen af og siger ”til helvede med Grundloven. Hans udtalelser skabte efterfølgende røre både blandt etniske danskere og herboende muslimer.

Adnan Avdic - der er dansk-bosnier - har i det hele taget flere gange gjort sig bemærket i de danske medier. Efter terrorangrebene i København i februar var han blandt andet en del af en stor gruppe unge, der fjernede de blomster, der var lagt på det sted, hvor terroristen Omar Abdel Hamid El-Hussein blev skudt og dræbt af politiet den 15. februar.  

Han har desuden været tiltalt i terrorsagen fra Glostrup, men han blev senere frikendt.

Adnan Avdic tilhører de såkaldte salafister, der er en mindre gruppe af yderliggående muslimer, der går ind for en streng fortolkning af islam og ønsker sharialovgivning.

Fakta: Salafister

 • Salafisterne mener, at Koranen skal tages absolut bogstaveligt. De mener, at samfundet skal indrettes efter de regler og normer, der gældte på profeten Muhammed samt de efterfølgende tre generationers tid i Mekka og Medina.
 • De går mere op i religion end egentlig politik, da de mener, at samfundet bør ledes af religiøse ledere frem for politiske. Men selvom salafisterne selv udelukker enhver for fortolkning af de hellige tekster, tegner der sig alligevel to yderpunkter inden for salafismen; de, der ønsker den hellige krig, jihad, og de, der ønsker at leve i fred med deres religion. Salafist betyder altså ikke nødvendigvis, at vedkommende sympatiserer med terrorisme, men at den troende befinder sig et eller andet sted mellem de to salafistiske yderpunkter.
 • For salafister er andre muslimer vantro, der fortolker på Koranens lære. For nogle salafister betyder dette, at det er acceptabelt at bekæmpe andre muslimer, som eksempel det muslimske broderskab i Egypten, der, selvom det efter vestlige normer er ekstremistisk, også er en politisk bevægelse.
 • Set fra salafisternes eget synspunkt starter deres historie med Muhammed. Den mest udbredte holdning blandt forskere er imidlertid, at salafismen udspringer af wahabismen, der blev grundlagt i det 18. århundrede.
 • Retningen befinder sig inden for den sunnimuslimske gren af islam. Navnet stammer fra det arabiske ord salaf, den oprindelige, og henviser til de første generationer af muslimer.
 • Kilde: CBC, CA, Jyllands-Posten, Information, Wikipedia og Berlingske Tidende.

Sådan har flygtningesituationen udspillet sig onsdag

 • Rigspolitiet oplyser, at der fra søndag morgen til onsdag aften er ankommet over 3000 udlændinge til Danmark. Størstedelen har ikke ønsket at søge asyl her i landet.
 • Rødby
  Natten til onsdag ankom et tog efter lang tids forsinkelse til Rødby. Omkring 100 flygtninge og migranter nægtede at forlade toget, som politiet har bevogtet siden.
  Onsdag formiddag ankom endnu et tog med omkring 140 flygtninge og migranter til Rødby. Også dette tog bevogtes af politiet.
  Onsdag eftermiddag flygtede mellem 25 og 30 personer fra togene. Størstedelen er siden blevet anholdt.
  Senere på eftermiddagen lagde en færge til med et tog med yderligere 100 flygtninge og migranter ombord. De lod sig flytte til en bus for at blive kørt væk og registreret.
  Sent onsdag aften stak flere flygtninge af fra togene, og ved 23-tiden lod politiet dem gå og køre væk i private biler.
 • Padborg
  Et tog med omkring 75 flygtninge og migranter ankom onsdag til Padborg. De nægtede at lade sig registrere i Danmark.
  Omkring 300 flygtninge og migranter udvandrede fra Frøslev Skole og er på vej nordpå ad motorvej E45.
  Omkring klokken 15:15 onsdag ankom endnu et tog med omkring 150 flygtninge og migranter til stationen.
 • Andre steder
  I Grenå er den første dansker anholdt for menneskesmugling. En 41-årig mand forsøgte at fragte fem udlændinge til Sverige med færgen.
  På Øresundbroen har toldere iværksat eftersøgning af biler for at forhindre menneskesmugling.
  DSB oplyste, at man på ordre fra politiet har indstillet al togtrafik mellem Danmark og Tyskland på ubestemt tid.