Nyheder

Tumult på Hovedbanegården: Aktivister ville opsnappe flygtninge

Ifølge den svenske avis Aftonbladet foregik der sent i går aftes et ’dramatisk’ spil mellem politiet og cirka 50 aktivister, der var mødt op på Københavns Hovedbanegård efter et opslag på Facebook.

Ifølge avisen forsøgte aktivisterne at opsnappe flygtninge og imigranter, der skulle ankomme til København med et tog for at køre dem til Sverige.

Vagthavende ved Københavns Politi, Henrik Stormer, bekræfter overfor TV 2, at der var en episode på Hovedbanegården ved 23-tiden tirsdag aften:

- Der var nogle – lad os kalde dem aktivister - som forsøgte at besværliggøre politiets arbejde. Det gav anledning til noget tumult og lidt skubberi, oplyser han.

Han forklarer, at politiet var til stede på Københavns Hovedbanegård i forbindelse med ankomsten af et tog fra Rødby. Politiet havde fået et tip om, at der var flygtninge og imigranter om bord.

- Der var to personer om bord på et tog med ankomst klokken 22.06. Vi tog kontakt til de pågældende asylanter, og det gav ikke anledning til noget problem, oplyser vagtchefen.

Ifølge Henrik Stormer var der cirka 30 aktivister på Tietgensbroen ved Københavns Hovedbanegård, mens andre befandt sig på selve banegården.

Vil undgå at få dem registreret i Danmark

Til den svenske avis oplyser en af aktivisterne, der gerne vil være anonym, at aktivisternes plan var at få flygtningene ud af toget, gemme dem eller køre dem til Malmø, inden de ankom til Hovedbanegården. Derfor mødtes de først på ’en af stationerne’ inden Københavns Hovedbanegård:

- Vi hjælper flygtningene, så de undgår at blive registreret i Danmark, så de ikke kan flygte videre til Sverige, hvor der er bedre vilkår, siger en kvinde.

Ifølge Aftonbladet udgør aktivistgruppen en broget skare bestående af alt fra mødre med barnevogne, kvinder med slør til etniske danskere fra kredse på den politiske venstrefløj.

Bedsteforældre for Asyl

Toget kørte imidlertid forbi den perron, som aktivisterne befandt sig ved, og de kørte derfor ifølge avisen videre til Københavns Hovedbanegård, hvor der altså opstod tumult.

Den svenske avis Expressen har talt med en af de aktivister, der ifølge avisen var til stede ved aktionen i nat. Hun oplyser, at de fik kontakt til den ene asylansøger, men at han allerede var blevet registreret:

- Mod sin vilje, siger Bawlya Sørensen fra gruppen "Bedsteforældre for Asyl" ifølge avisen.

Avisen beskriver desuden, hvordan et netværk de sidste par dage i pendulfart har kørt flygtninge og migranter fra Danmark til Sverige over Øresundsbroen.

Ingen aktivister blev anholdt

Ifølge Henrik Stormer er der et større politiopbud på Københavns Hovedbanegård i forbindelse med de mange flygtninge, der lige nu kommer til Danmark. Udover de to, der ankom med tog sent tirsdag aften, er der ikke ankommet flere, lyder det fra vagtchefen.

Ingen aktivister er blevet anholdt i forbindelsen med episoden.

I grafikken herunder kan du se, hvad du må og ikke må hjælpe flygtningene og imigranterne med:

 1. Huse flygtninge?

  Det er kun lovligt at huse flygtninge hvis de opholder sig lovligt i landet. Det betyder som udgangspunkt, at flygtningen skal være registreret af de danske myndigheder. 

 2. Donere mad?

  Du må også gerne donere mad til flygtninge. I forhold til situationen i og omkring Rødby, er der også flere eksempler på, at danskerne allerede har doneret mad og drikke til flygtninge.

 3. Give penge?

  I forhold til at give penge til flygtninge, så er det lovligt at udøve nødhjælp til flygtninge, som ikke ejer en krone. Men beløbet skal være rimeligt, så en eventuel myndighed ikke kan sætte spørgsmålstegn ved, om der har været andre grunde end venlighed til at donere pengene.    

 4. Donere legetøj m.m.

  Du må også gerne donerer tøj, legetøj og andre genstande til flygtningene.