Nyheder

Syrer i tog: Hvorfor skal jeg tvinges til at blive i Danmark?

- Politiet vil prøve at presse os til at blive i Danmark. Jeg forstår ikke hvorfor. Vi håber bare, at vi kan komme til Sverige.

Sådan siger Ali Hilabu. Han er 40 år gammel og sidder lige nu i en togkupé nær Rødby. Her sidder han sammen med sin kone og sine to børn på 7 og 9 år og han håber på, at han kan komme til Sverige. Det fortæller han over telefonen til TV 2.

Familien har siddet i toget siden tirsdag aften, da det blev standset af det danske politi. Toget kom med færgen fra Puttgarden til Rødby.

- Jeg ved, at danskerne er hjælpsomme, gode og elskværdige. Hjælp os. Vi vil bare til Sverige, så vi kan være sammen med vores familie. Mine børn skal se deres bedsteforældre i Sverige. Vi vil bare være sammen, siger Ali Hilabu.

Familien er i Sverige

Han fortæller, at hans mor, far og bror befinder sig på den anden side af sundet, og at han undrer sig. Han blev ikke stoppet af politiet i Tyskland, så han forstår ikke hvorfor han er blevet stoppet i Danmark, når der kun er få timers rejse til Sverige.

- Hvorfor skal vi blive her? Hjælp vores børn, og lad os gå derhen hvor vi vil, lyder bønnen fra Ali Hilabu til de danske myndigheder.

Da TV 2 taler med Ali Hilabu fortæller han, at der er god stemning i toget. Det kan også høres igennem den skrattende telefonforbindelse – der er meget snak i kupéen, og man kan høre flere larmende børn i baggrunden.

Vi har også fanget Ali Hilabu, lige som der var kommet en større mængde danskere uden for toget.

- De støtter os. Det bliver vi rigtig glade for. De vil hjælpe os med at færdiggøre vores rejse. Vi er rigtig glade for interessen, siger Ali.

Men børnene er trætte efter at have rejst i næsten to uger, fortæller Ali. De købte lidt mad i Tyskland, som snart er sluppet op. De får derfor kun vand i øjeblikket. Men Ali og familien er stadig ved godt mod i toget.

Politiet er til stede

Ali fortæller, at der var flere på toget som stod af i Danmark. Efterfølgende har politiet slået ring om toget, og forsøger at overtale flygtninge til at lade sig registrere.

- Vi ved godt, at Danmark er et fredeligt land. Men vi vil bare til Sverige. Hen til vores familie, siger Ali.

Hvis flygtningene og migranterne lader sig registrere betyder det, at deres asylsag enten skal behandles af de danske myndigheder eller at de skal sendes tilbage til Tyskland, hvis de ikke ønsker at søge asyl i Danmark.

Der er i alt tre tog, som holder ved Rødby med omkring 300 migranter. Der er samtidig 225 personer samlet i to toge ved Padborg ved den dansk-tyske grænse.

Du kan få et samlet overblik over dagens flygtningesituation i Danmark her.

Sådan har flygtningesituationen udspillet sig onsdag

  • Rigspolitiet oplyser, at der fra søndag morgen til onsdag aften er ankommet over 3000 udlændinge til Danmark. Størstedelen har ikke ønsket at søge asyl her i landet.
  • Rødby

    Natten til onsdag ankom et tog efter lang tids forsinkelse til Rødby. Omkring 100 flygtninge og migranter nægtede at forlade toget, som politiet har bevogtet siden. Onsdag formiddag ankom endnu et tog med omkring 140 flygtninge og migranter til Rødby. Også dette tog bevogtes af politiet. Onsdag eftermiddag flygtede mellem 25 og 30 personer fra togene. Størstedelen er siden blevet anholdt. Senere på eftermiddagen lagde en færge til med et tog med yderligere 100 flygtninge og migranter ombord. De lod sig flytte til en bus for at blive kørt væk og registreret. Sent onsdag aften stak flere flygtninge af fra togene, og ved 23-tiden lod politiet dem gå og køre væk i private biler.

  • Padborg

    Et tog med omkring 75 flygtninge og migranter ankom onsdag til Padborg. De nægtede at lade sig registrere i Danmark. Omkring 300 flygtninge og migranter udvandrede fra Frøslev Skole og er på vej nordpå ad motorvej E45. Omkring klokken 15:15 onsdag ankom endnu et tog med omkring 150 flygtninge og migranter til stationen.

  • Andre steder

    I Grenå er den første dansker anholdt for menneskesmugling. En 41-årig mand forsøgte at fragte fem udlændinge til Sverige med færgen. På Øresundbroen har toldere iværksat eftersøgning af biler for at forhindre menneskesmugling. DSB oplyste, at man på ordre fra politiet har indstillet al togtrafik mellem Danmark og Tyskland på ubestemt tid.