Nyheder

Politiet vil slå ned på danskere, der hjælper flygtninge til Sverige

Flere danskere er i de seneste dage både i danske og i svenske aviser stået frem med navns nævnelse i forbindelse med at have hjulpet flygtninge eller migranter over grænsen til Sverige via eksempelvis Øresundsbroen.

De danskere kan nu godt forberede sig på, at de snart vil blive kontaktet af politiet, fastslår politiinspektør Jan Bjørn ved Københavns Politi overfor TV 2.

- Det slår vi ned på, for det er ulovligt. Det har vi advaret om, og vi sætter ind over for dem, som – vi mener – har foretaget sig noget ulovligt i forhold til udlændingeloven eller strafferetsloven, siger han.

Han påpeger, at politiet har noteret sig de historier, der bliver bragt i båden danske og udenlandske medier.

- Så det kommer vi selvfølgelig til at kigge på. Det er også vores opgave som myndighed i den her forbindelse, siger Jan Bjørn.

Hemmeligt dansk netværk bag hjælp til flygtninge

Ifølge flere svenske medier er det et hemmeligt netværk af danske aktivister, der siden søndag har hjulpet over 100 flygtninge til Sverige via blandt andet Øresundsbroen. Således skriver blandt andet den svenske avis Expressen, at flere danskere trodser dansk politis advarsler om at hjælpe flygtninge og migranter til Sverige fra Danmark, og at de i stedet udøver civil ulydighed.

Ifølge avisen blev der mandag aften afholdt et aktionsmøde ved hjælpeorganisationen Mellemfolkeligt Samvirkes lokaler i København, hvor 500-600 aktivister fra politiske partier, foreninger og religiøse samfund.

Avisen har talt med en af de danskere, der var initiativtager til mødet og samtidig har gjort sig selv til menneskesmugler ved - ifølge udtalelser til avisen - at smugle fem syrere, tre voksne og to børn, til Malmø over Øresundsbroen.

- Faderen fortalte mig, hvordan deres båd var sunket, og hvordan han holdt sine to børn oven vande i to timer. Hvis jeg kan hjælpe dem på deres sidste halve time på den her frygtelige og farlige rejse, så gør jeg gerne det, er den danske studerende Ditte Bloch Noer citeret for at sige til avisen.

Politiinspektør i Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi, Kim Kliver, har flere gange advaret danskere mod at transportere flygtninge. Artiklen fortsætter under videoklippet:

Dansk lærerinde har hjulet 20 til Sverige

En anden kvinde – en 31-årig lærer, der gerne vil være anonym – fortæller til Expressen, at hun har kørt i pendulfart over Øresundsbroen fra klokken 19 mandag aften til 04 tirsdag morgen. I alt fik hun 20 flygtninge og migranter fra Danmark til Sverige:

- Eller 21, hvis man regner den baby, som bliver født om en måned, med. En kvinde var gravid i ottende måned, siger hun.

En anden dansker, der har hjulpet en flygtning eller migrant til Sverige, er den 24-årige Annika Holm Nielsen, der stillede op for Enhedslisten til Folketingsvalget.

Hun sejlede mandag aften en syrer fra Danmark til Sverige – og hun planlægger sammen med andre at gøre det igen, siger hun til Sydsvenskan.

- Siden rejsen har flere hundrede personer kontaktet os. De siger, at de har biler, både og lejligheder, og at de vil gøre alt muligt for at hjælpe. Så vi fortsætter arbejdet, og vi har nogen rigtig dygtige mennesker, som gør, hvad de kan for at hjælpe flygtninge til Sverige, siger hun til avisen.

Hun oplyser desuden, at hun endnu ikke er blevet kontaktet af politiet på trods af, at både dansk og svensk politi har understreget, at det er ulovligt at hjælpe flygtninge og migranter til at krydse grænsen.

Politi skelner ikke mellem bevæggrunde

Ifølge avisen Sydsvenskan kommer bilerne ligefrem rullende ind fra Danmark med flygtninge ved betalingsanlægget på den svenske side af Øresundsbroen.

Det svenske politi siger til avisen, at det både drejer sig om betalingsture, men at flere også hjælper flygtninge og migranter med at komme til Sverige af humanitære årsager. Politiet skelner dog ikke mellem de to bevæggrunde, hvis de stopper en bil med flygtninge.

- Er det sådan, at man på den her måde har deltaget i at transportere flygtninge i en bil, så bliver man mistænkt for en forbrydelse, oplyser den presseansvarlige ved svensk politi, Lars Förstell til Sydsvenskan.

Mange af de flygtninge, der lige nu ankommer til Danmark vil ikke have asyl i Danmark, men vil videre til Sverige. Artiklen fortsætter under videoklippet:

Sådan er reglerne i Sverige

Alene den sidste uge er 14 blevet anholdt af politiet i Malmø mistænkt for menneskesmugleri. Til sammen har de hjulpet 25 flygtninge og migranter ind i Sverige. Ifølge det svenske politi kommer over 90 procent af flygtningene ind i Sverige via Malmø.

Ekspert i menneskesmugling ved den svenske anklagemyndighed, Helena Wigilius, forklarer til Sydsvenskan hvordan reglerne i den svenske udlændingelov er:

 • Det bliver betegnet som grov menneskesmugling, hvis man mod betaling hjælper en person uden pas eller tilladelse over grænsen. Den form for menneskesmugling giver en højere straf.  
 • Det bliver også betegnet som grov menneskesmugling, hvis man med fortsæt hjælper nogen over grænsen til Sverige uden at tage betaling for det, da betaling bare er en af flere forudsætninger for, at en kriminel handling kan betegnes som grov.  
 • Det betegnes som en forsætlig forbrydelse, hvis man tilbyder en person et lift over grænsen uden at være opmærksom på, om personen har de rette papirer. Men politiet skal  bevise, at man bevidst og med vilje har hjulpet en udlændinge med at krydse grænsen. Det er ikke kriminelt at være uopmærksom – kan man ikke bevise en forsætlig forbrydelse, er det ikke menneskesmugling.

Der er en humanitær undtagelse

Helena Wigilius påpeger imidlertid, at der er en undtagelse i den svenske udlændingelov, men at den er vanskelig at fortolke.

I forarbejdet til den svenske udlændingelov henvises der nemlig til en ”humanitær undtagelse.” Det betyder, at det under de rette omstændigheder er helt lovligt at hjælpe flygtninge og migranter med at krydse grænsen, hvis formålet er at søge om asyl straks ved ankomsten til Sverige.

I den svenske udlændingelov står dog helt entydigt:

- Enhver, der forsætligt bistår en udlænding med ulovligt at komme ind i eller passere igennem Sverige, en anden EU-stat, Island, Norge og Liechtenstein, dømmes for menneskesmugling i højst to år.

Nederst i artiklen kan du se, hvad du ifølge de danske regler må hjælpe en flygtning eller migrant med.

Dansk Politi: Vi har intensiveret opmærksomheden

Politiinspektør Jan Bjørn oplyser, at dansk politi løbende følger det trusselsbillede, der er på området, og at politiet har intensiveret opmærksomheden i forhold til grænsestederne i politikredsen, som lufthavnen, Øresundsforbindelsen og øvrige trafikknudepunkter som Hovedbanegården m.m.

- Vi er selvfølgelig opmærksomme på den trafik, der går fra København i retning mod Sverige – både busser, privatbilisme og toge. Vi har et løbende samarbejde med de svenske myndigheder.

Tullverket - der er det svenske toldvæsen - oplyser til TV 2, at der ikke er blevet sat flere toldere til at kontrollere bilisterne ved betalingsanlægget ved Øresundsbroen på trods af det store antal flygtninge, der lige nu kommer til landet fra Danmark.

På samme måde oplyser den presseansvarlige ved politiet i Malmø, at der ikke er svenske politibetjente til stede ved grænsen, da det ville stride mod reglerne for Schengen-samarbejdet. Lars Förstell oplyser, at der natten til onsdag er foretaget tre anholdelser på Øresundsbroen på grund af mistanke om menneskesmugling.

Svensk politi vil ikke oplyse, om der er nogen danske statsborgere blandt de personer, der indtil videre er blevet anholdt mistænkt for menneskesmugling.

 1. Huse flygtninge?

  Det er kun lovligt at huse flygtninge hvis de opholder sig lovligt i landet. Det betyder som udgangspunkt, at flygtningen skal være registreret af de danske myndigheder. 

 2. Donere mad?

  Du må også gerne donere mad til flygtninge. I forhold til situationen i og omkring Rødby, er der også flere eksempler på, at danskerne allerede har doneret mad og drikke til flygtninge.

 3. Give penge?

  I forhold til at give penge til flygtninge, så er det lovligt at udøve nødhjælp til flygtninge, som ikke ejer en krone. Men beløbet skal være rimeligt, så en eventuel myndighed ikke kan sætte spørgsmålstegn ved, om der har været andre grunde end venlighed til at donere pengene.    

 4. Donere legetøj m.m.

  Du må også gerne donerer tøj, legetøj og andre genstande til flygtningene.