Nyheder

Nyt flygtninge-tog rullet ind i Rødby: Omringet af politiet

Et nyt tog fra Tyskland er onsdag formiddag rullet af færgen i Rødbyhavn. Toget er kørt til perron, men kun enkelte passagerer har fået lov til at forlade toget.

Politiet har omringet toget, rapporterer TV 2's reporter på stedet Marie Rønde:

- Der skulle være 210 passagerer om bord på toget, og langt de fleste af dem skulle være flygtninge,fortæller hun.

- Omkring 50 "almindelige" passagerer har fået lov til at forlade toget. Politiet har busser ventende til at transportere de flygtninge, der så er tilbage. Det er vel så omkring 150 mennesker, fortæller Marie Rønde.

Dermed står der nu to afspærrede tog på perronen. Der sidder nemlig stadig 80 - 100 flygtninge tilbage i et tog, der ankom i nat. De nægter at forlade toget.

I alt var der omkring 240 flygtninge og migranter med toget, der ankom kort før midnat natten til onsdag til Rødbyhavn med  færge fra Tyskland.  Først over tre timer senere klokken cirka 03.30 kunne politiet begynde at transportere nogle af flygtningene væk fra færgen i busser.

- En stor del af de her folk i toget forlod det i god ro og orden og er nu i vores modtagecenter, oplyser politidirektør fra Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi Kim Kliver til TV 2.

En del flygtninge vil dog ikke forlade toget, der nu er kørt fra borde til togperronen.

- Det tog har vi kørt ud til siden, og de får naturligvis lov til at blive i toget. Der er kvinder og børn i toget, så derfor har vi lagt afgørende vægt på, at det er dialogen, der skal være vejen frem i forhold til den her gruppe. 

Artiklen fortsætter under billedet:

Tog bliver bevogtet af politiet

Ifølge TV 2’s reporter på stedet, Joachim Saxtorph-Poulsen, er der cirka 80-100 flygtninge i det første tog:

- De står meget tæt sammen i en af togets vogne, der bliver bevogtet af politiet på perronen. De sætter gule sedler på vinduet med teksten ”we go Sweden” (vi vil til Sverige, red.), oplyste TV 2’s reporter på stedet, Joachim Saxtorph-Poulsen, i nat.

Kim Kliver oplyser, at der er sat bevogtning på for at ’sikre, at der ikke sker noget med gruppen’.

Er det relateret til gårsdagens uroligheder, når du siger sikre gruppen?

- Det er først og fremmest at beskytte gruppen for ting udefra og for at forhindre, at der netop sker et eller andet. Og så er der en række personer, som ud fra det oplyste, ikke ønsker at bede om asyl i Danmark. Og derfor er vi selvfølgelig forpligtede til at holde øje med dem.

Tyske aktivister var også om bord på toget

De cirka 140 flygtninge, der i nat blev transporteret væk fra færgen, er blevet kørt til en sportshal i Rødby, hvor der allerede befinder sig cirka 250 flygtninge, der ankom til Danmark tirsdag.

Flere tyske aktivister, der har hjulpet flygtningene i Tyskland, var også om bord på toget, men ifølge Kim Kliver forlod de toget i god ro og orden, og de prøver nu at kommunikere med de cirka 80-100 flygtninge, der stadig befinder sig i toget.

Ifølge politiet er de mange flygtninge primært fra Syrien og Irak.

Sultestrejkede i Tyskland i 10 timer

TV 2's reporter, Joachim Saxtorph-Poulsen forklarer, at færgen, inden den ankom til Rødbyhavn, cirkulerede rundt i 2,5 time, inden den lagde til kaj. 

- Toget har været undervejs fra Lübeck i Tyskland fra kl. 8 i går morges. Flygtningene indledte en sultestrejke om bord - de ville ikke forlade toget. Sultestrejken varede frem til kl. 18 tirsdag, indtil de tyske myndigheder lod toget køre videre til Danmark, siger han.

Derefter ventede det danske politi, at toget ville ankomme med færgen, men det dukkede ikke op, fortæller Joachim Saxtorph-Poulsen:

- Angiveligt har færgen sejlet rundt i 2,5 time udenfor Rødbyhavn, men kom til sidst ind til kajen.

Kommunikationschef hos Scandlines, Anette Ustrup Svendsen, oplyser at færgen blev forsinket, fordi politiet skulle håndtere uroligheder i Rødbyhavn:

- Politiet bad os om at forsinke færgen på grund af de problemer, der var i Rødbyhallen, hvor politiet havde brug for ekstra forstærkning, oplyser hun.

I grafikken herunder kan du se, hvad du må og ikke må hjælpe flygtninge og imigranter med:

 1. Huse flygtninge?

  Det er kun lovligt at huse flygtninge hvis de opholder sig lovligt i landet. Det betyder som udgangspunkt, at flygtningen skal være registreret af de danske myndigheder. 

 2. Donere mad?

  Du må også gerne donere mad til flygtninge. I forhold til situationen i og omkring Rødby, er der også flere eksempler på, at danskerne allerede har doneret mad og drikke til flygtninge.

 3. Give penge?

  I forhold til at give penge til flygtninge, så er det lovligt at udøve nødhjælp til flygtninge, som ikke ejer en krone. Men beløbet skal være rimeligt, så en eventuel myndighed ikke kan sætte spørgsmålstegn ved, om der har været andre grunde end venlighed til at donere pengene.    

 4. Donere legetøj m.m.

  Du må også gerne donerer tøj, legetøj og andre genstande til flygtningene.