Nyheder

Skal vise overskud: Sådan håndterer politiet ”provokerende” unge 

Station 2 Politirapporten har sæsonpremiere tirsdag klokken 21.25. Du kan se med på TV 2 PLAY.

Politiet i de socialt udsatte boligområder Gellerupparken, Toveshøj og Bispehaven i Århus Vest bliver igen og igen udsat for chikane og provokationer fra en gruppe på omkring 50 unge, der gør livet surt for mange almindelige borgere i området. De er ligeglade med at få bøder, for de har ikke råd til at betale dem. Og de ved præcis, hvor langt de kan gå for at undgå at blive anholdt. Det kan man se i klippet ovenfor, som er fra aftenens udsendelse.

Her rister en ung mand en cigaret, og det kunne ligne forberedelserne til at lave en joint.

- Skal du lige suge med? Skal vi fyre en fed, dig og mig? Spørger manden. Betjenten vurderer ud fra lugten, at der ikke er hash i, så han vælger at tage en dialog med manden i stedet, også selvom manden fortsætter med at provokere. Og netop dialog er noget af det, Østjyllands Politi har fokus på i Gellerup og Bispehaven.

- Vi forsøger altid at gå dialogens vej. Vi kunne have anholdt den unge mand med jointen, men når det så viser sig, at det bare er en almindelig cigaret, så har vi ikke noget grundlag for at sigte ham, og så må vi løslade ham, og så bliver vi til grin. Og vi kan ikke anholde ham udelukkende, fordi han er provokerende, forklarer Politikommissær Jens Espensen fra lokalpolitiet i Århus Vest, som også understreger, at det er en lille flok unge, der er tale om.

Dialog er klar strategi

Strategien ”dialogbaseret tilgang med konsekvens” overfor de unge blev indført, fordi der i en årrække havde været store konfrontationer i forbindelse med knivstik, skyderier og stenkast i området. Og strategien har ifølge Politikommissæren virket.

- Hvis det her var et andet sted og nogle andre mennesker, ville dialogen være anderledes. Men her prøver de hele tiden grænser af, og vi kan ikke gå i konflikt hver eneste dag – det kan ingen betjente holde til. I forvejen skal man være af en speciel støbning og have megen tålmodighed for at kunne arbejde her, forklarer Jens Espensen.

Station 2 Politirapporten har tidligere fulgt betjentene i nogle politikredse, hvor man hurtigere skred til anholdelser. Men hos Østjyllands Politi er det netop en del af strategien at undgå for mange anholdelser.

- Vi har erfaret, at vi får mere ud af den dialogbaserede tilgang til dem end at anholde dem i flæng. De provokerer os i håb om, at vi hidser os op og anholder dem, og hvis ikke vi har anholdegrundlaget, så bliver vi til grin, og vi vil helst være klogere end dem. På den her måde skaber det mere respekt fra de unges side, og det gør, at de kommer til os med nogle oplysninger, som de ellers ikke ville have gjort, siger Jens Espensen.

I Station 2 Politirapporten, der sendes på TV 2 tirsdag klokken 21. 25, kan du også se, hvordan en ung mand tygger en narkotest i stykker for at provokere betjentene, og hvordan nogle unge parkerer ulovligt og er ligeglade med at få en bøde for det.

(Artiklen er opdateret den 8. september 2015 med præciseringer, da den oprindelige artikel indeholdt upræcise formuleringer). 

Politirapporten Østjylland

Station 2 Politirapporten går i syv programmer helt tæt på Østjyllands Politis arbejde i Århus Vest. Igennem tre måneder har Politirapporten fulgt betjentene i tre socialt udsatte boligområder – nemlig Gellerupparken, Toveshøj og Bispehaven.

Programmet sendes på TV 2 hver tirsdag kl. 21:25.