Kørt fra Ungarn i 65 busser i nat: Nu åbner Østrig og Tyskland grænsen

Hundredvis af migranter og flygtninge er sent fredag steget om bord på busser i den centrale del af Ungarns hovedstad, Budapest.

Cirka 65 busser stillet til rådighed af myndighederne er ifølge nyhedsbureauet dpa natten til lørdag på vej mod landegrænsen til Østrig.

Her kan de nu uhindret krydse grænsen videre til Tyskland, hvis de vil.

Røde Kors forventer op mod 1500 personer

Det er regeringerne i Tyskland og Østrig blevet enige om sent fredag, oplyser Østrigs kansler, Werner Faymann, ved midnatstid på Facebook.

- På grund af den kritiske situation ved den ungarske grænse er Østrig og Tyskland blevet enige om i dette tilfælde at lade flygtningene fortsætte deres rejse gennem deres lande, skriver Faymann.

Røde Kors i Østrig forventer i nattetimerne at tage imod mellem 800 og 1500 personer i deres grænsenære modtagecentre.

- Vi er ved at gøre senge, ly, mad og varme drikke klar til dem, og der vil også være lægehjælp at få, siger talsmand Thomas Horvath ifølge Reuters.

Pigtrådshegn skulle holde migranter ude

Aftalen mellem Tyskland, Østrig og Ungarn er kommet i stand, efter at der i flere uger har været en kaotisk flygtningesituation i Ungarn.

Landet har med et omstridt pigtrådshegn forgæves forsøgt at holde migranterne ude af landet.

Premierminister Victor Orban har undervejs påpeget, at det ikke kan være Ungarns problem, at Tyskland vil tage imod alle syriske flygtninge.

Han talte fredag aften i telefon med Østrigs kansler Waymann, der gjorde det klart for sin ungarske kollega, at regeringerne i både Wien og Berlin nu forventer handling fra regeringen i Budapest.

- Til gengæld (for at åbne grænsen, red.) forventer vi, at Ungarn lever op til sine europæiske forpligtelser, herunder sine forpligtelser i forhold til Dublin-forordningen, skriver Werner Faymann i sit Facebook-opslag.

Dublin-forordningen er den aftale, som siger, at flygtninges asylsager skal behandles i det første EU-land, de kommer til.

Den ungarske regering har de seneste dage sendt busser ud for at opsamle migranter og flygtninge, som var på vandring gennem landet, og de har fået et tilbud om at blive kørt til den østrigske grænse.

Fakta: Forordning er en central del af EU's asylpolitik

Østrig og Tyskland er gået med til at lade migranter, som har opholdt sig i EU-landet Ungarn, bevæge sig gennem de to lande.

Ifølge den såkaldte Dublin-forordning ville migranterne ellers som hovedregel skulle have behandlet deres eventuelle asylsag i det første EU-land, de kommer ind i.

Læs her, hvad forordningen går ud på:

* Dublin-forordningen - eller Dublin II-forordningen - skal sikre, at en asylansøgning kun behandles af ét land, og at man hurtigst muligt finder frem til, hvilket land der er ansvarlig for proceduren. Dermed forsøger man at undgå misbrug af asylsystemet, og at asylansøgerne sendes fra land til land.

* Alle EU-lande samt Norge, Schweiz, Island og Liechtenstein er del af forordningen, som trådte i kraft i 2003 og erstattede Dublinkonventionen fra 1990.

* Der er opstillet en række kriterier, der afgør, hvilken stat der er ansvarlig for asylbehandlingen. De ser i prioriteret rækkefølge sådan her ud:

- Det land, hvor ansøgerens nærmeste familie opholder sig.

- Det land, der har udstedt en opholdstilladelse eller et visum til ansøgeren.

- Den første medlemsstat, som ansøgeren ulovligt er indrejst i.

- Det land, hvor ansøgeren først har søgt om asyl.

* Hvis det ud fra disse kriterier ikke er muligt at bestemme en ansvarlig medlemsstat, er det den første medlemsstat, som ansøgningen er indgivet i, der er ansvarlig for behandlingen.

* Alle lande i Dublin-forordningen kan på begæring af et af de andre lande acceptere at behandle en asylansøgning af eksempelvis humanitære grunde.

* Det historisk store antal migranter i Europa har til en vis grad sat Dublin-forordningen ud af kraft, da EU's grænselande mod syd oplever et stort pres på deres asylsystem.

Kilder: EU-Kommissionen og nyidanmark.dk