Studerende får opsang af minister på første skoledag

I dag er der studiestart på mange af landets universiteter. Den anledning har uddannelsesminister, Esben Lunde Larsen, brugt til at give de studerende en røffel. 

I Jyllands Posten langer han ud efter de studerende, som han mener mangler ambitioner, engagement og tager for lidt selvansvar.

Noget af anken går på, at de studerende ikke bruger det, der svarer til fuld tid på deres studie

Han efterlyser en ny mentalitet hos de studerende.

- Når man er studerende i det danske uddannelsessystem, så er det enormt vigtigt, at man er sig bevidst om, hvad det er for en opgave, man går ind til. Det kræver noget af en, og man går ikke i gymnasiet længere, man er nu studerende, siger Esben Lunde Larsen til TV 2.

Ministeren henviser til en kvalitetsanalyserapport, som viser, at alt for mange studerende ikke er velforberedte til undervisningen, og at alt for mange ikke bruger fuld tid på deres studie. Det vil Esben Lunde Larsen have gjort op med.

- Når man er studerende og får en gratis uddannelse i Danmark plus SU, så er det enormt vigtigt, at man også indgår en samfundskontrakt, hvor samfundet må forvente, at man yder alt det man kan, siger Esben Lunde Larsen.

Danske Studerende: For dårlige rammer
Opsangen fra uddannelsesministeren preller fuldstændig af på formanden for De Danske Studerendes Fællesråd. Hun er tvært imod harm over Esben Lunde Larsens skideballe.

- De studerende knokler for at dygtiggøre sig. Når vi har problemer med kvaliteten på de danske uddannelser, så er det et spørgsmål om, at vi har nogle dårlige rammer, siger Yasmin Davali.

Hun henviser blandt andet til, at der skal spares på uddannelsesområdet, som hun kalder for ”underfinansieret over hele linjen”.

- Det betyder, at man har rigtig få timer, fleksibiliteten i uddannelsen er væk,  og det gør, at man ikke får feedback på sit arbejde.Oog det er sådan noget, der gør det svært at dygtiggøre sig, siger hun.

Hun benytter da også lige lejligheden til at lange ud efter uddannelsesministeren.

- Jeg synes, det er ærgerligt, at ministeren bruger sin taletid på at løfte pegefingeren over for de studerende. Det ville klæde ham at huske, at han blev valgt som minister. Han er ikke blevet valgt til at stå på en prædikestol for at forklare os, hvordan verden hænger sammen. Det ville klæde ham at tage ansvaret for, at rammerne for de studerende var i orden, siger Yasmin Davali.

Til det svarer Esben Lunde Larsen, at han overhovedet ikke kan genkende, at de danske uddannelsesinstitutioner skulle have dårlige rammer.

- Jeg kan slet ikke genkende det billede. Jeg vil sige, at der er masser af studerende, der gør alt hvad de kan og er engageret. Det, regeringen så sender et signal om, det er til dem, der ikke gør det, siger Esben Lunde Larsen.