Raket-Madsen: Dansk astronaut sendes afsted i gammel raket
Raket-byggeren Peter Madsen, også kendt som Raket-Madsen skal selvfølgelig se med, når Andreas Mogensen på onsdag skydes ud i universet. Men Raket-Madsen er ikke imponeret over den hardware og software, der skal sende Austronaut Mogensen sikkert tur-retur. Faktisk er det meget meget gammeldags hardware, lyder det fra Raket-Madsen.
- Han bør have en berettiget flyskræk, fordi risikoen er 1 mod 300. Så det er absolut ikke en bustur. Det er en særdeles farlig tur, siger Raket-Madsen om Andreas Mogensens mission.
Sikkerhed fremfor ny teknologi
Raketten Sojuz, der skal tage den danske astronaut ud i rummet er den mest gennemprøvede kapsel i historien. Raketten er udviklet i slutningen af 60'erne, og kan derfor godt kaldes gammel og sikker.
- Man er så forsigtig, når der er mennesker med, så man vælger den løfterakat som har været brugt længst. Vi kan bygge raketter bedre i dag, men det der er grunden til at man vælger denne løsning er, at man har lang erfaring med den. Der har været mere end 1000 opsendinger med den her raket, siger Raket-Madsen.
Raket-Madsen vil også ud i rummet
Modsat Andreas Mogensen så er Raket-Madsen ikke optaget i noget rum-program. Derfor har han siden 2010 været i gang med at bygge sin eget raket, for at opnå sin største drøm, nemlig en tur ud i rummet. Men hvornår det bliver, ved han endnu ikke:
- Jeg vil stadig tror på, at det er om nogle få år. Men det har været en hård rejse, siden vi startede i 2010. Men det skal nok ske, det er jeg slet ikke i tvivl om, siger Raket-Madsen.
I MOSAIKKEN HERUNDER KAN DU SE, HVILKE OPGAVER ANDREAS MOGENSEN SKAL UDFØRE. DU KAN KLIKKE IND PÅ HVER ENKELT, OG SE HVAD OPGAVERNE GÅR UD PÅ: I VIDEOEN OVER ARTIKLEN KAN DU SE HELE INTERVIEWET MED MICHAEL LINDEL-VØRNLE.
Andreas Mogensen - rummet - første dansker - forsøg
3D-instruktion
3D-instruktion
Rumstationer slides. Derfor kan det også forventes, at der opstår flere og flere fejl på grund af slid og alder.
Meget af det trænes astronauterne til, når de forbereder sig til selve rumrejsen. Dernæst genopfriskes træning ved hjælp af 3D-instruktioner på en tablet. Andreas Mogensens opgave bliver at afprøve, hvordan den form for træning fungerer, når han slet ikke har prøvet eller trænet på opgaven tidligere.
Formålet er at undersøge, om det kan betale sig at sende astronauter på korte missioner, hvor de med meget kort tids træning skal løse opgaver.
Cubesats
Cubesats
Andreas Mogensen skal sende to danske satelitter i kredsløb. To såkaldte ’Cubesats’.
Den ene hedder AAUSAT-5 og er den femte cubesat bygget af studerende fra Aalborg Universitet. Det er intentionen, at satelitten skal modtage automatiske identifikationssignaler (AIS) fra skibe og sende dem videre til Aalborg, som led i at arbejde frem mod en mere sikker skibstrafik. Satelitten måler 10x10x10 cm.
Den anden satelit står firmaet Gomspace bag og hedder Gom-X3. Denne satelit skal modtage navigationssignaler fra fly og teste signalkvaliteten fra geostationære satelitter. Denne satelit måler 10x10x30 cm, da den består af tre moduler.
Endothelceller
Endothelceller
Dette forsøg har Andreas Mogensen ikke direkte en opgave i. Men formålet er at undersøge, hvordan en tur i rummet vil påvirke de såkaldte endothelcellers funktion. Endeothelceller er de celler, der dækker indersiden af blod- og lymfekarrene samt et cellelag i øjets hornhinde. Cellerne danner barrierer, ligesom at de har andre funktioner i kroppen.
Andreas’ opgave bliver at fragte de 24 beholdere med celler med op på ISS, hvor de i KUBIK-varmekasser dyrkes, inden de kemisk ’fryses’ og vender tilbage til Jorden.
Eurobot
Eurobot
Robotter spås at blive en vigtig del af fremtiden. Ikke mindst fjernstyrede robotter. Men også til fremtidige missioner ud i rummet kan det blive en afgørende faktor, da astronauterne på den måde kan arbejde sikkert og effektivt i farlige og utilgængelige områder.
Andreas Mogensens arbejde bliver at viderudvikle kommandoer, feedback-kredsløb og finkontrol.
Hans opgave bliver en smule omvendt, da han fra ISS skal styre en robot i rumcenteret ESTEC, der ligger i Holland.
Fødevarer
Fødevarer
Danske forskere på DTU og på Aarhus Universitet er involveret i et projekt, hvor biologisk materiale skal genbruges til fødeemner ombord på rumstationen.
Mere præcist betyder det, at det på længere ture til eksempelvis Mars eller Månen vil være nødvendigt at fremstille en del af astronauternes mad undervejs. Og til dette vil der være tale om at bruge mikroorganismer eller planter i kunstige økosystemer.
Det er samtidig tanken, at det økosystem kan bruges til klimasystemet på rumstationen, så planterne kan producere ilt via en fotosyntese – præcis som det sker her på jorden.
Andreas Mogensen skal være en del af det projekt, der hedder MELONDAU (MELissa ONboard DAnish Utilisation flight), hvor MELISSA står for Micro-Ecological Life Support System Alternative (ESA projekt).
Hovedpine
Hovedpine
Det har vist sigt at astronauter ofte får hovedpiner, når de er ude i rummet, end når de er på landjorden.
Ingen ved helt hvorfor. Men på Andreas Mogensens tur skal astronauterne nu føre logbog over, hvornår det sker, så man ved, hvornår og i hvilke sammenhænge, det sker.
Logbogen føres digitalt.
Robotarme
Robotarme
Andreas Mogensen og hans kolleger skal teste Eurobots under deres ophold på ISS.
Herunder skal han teste, hvordan robotterne kan fjernstyres præcist. Det skal Andreas Mogensen ved at at få påmonteret en ydre ’arm’, der kan mærke hans bevægelser og direkte overføre dem til robotten, der befinder sig i Holland.
Ideen er, at Andreas Mogensen kan mærke, hvordan og hvor hårdt han skal gribe og bruge armens robot. Oplysningerne skal videregives til senere udvikling.
Videobriller
Videobriller
Når astronauterne udfører forsøg eller opgaver i rummet, sker det, at kolleger og eksperter følger med fra Jorden.
Det samme er tilfældet med Andreas Mogensen, der kommer til at bære briller, der hedder MobiPV, som giver personellet på Jorden mulighed for at kigge over skulderen.
Fordelene skal ifølge rumrejsen.dk være, at man på længere sigt vil have mulighed for at sende tekst op på indersiden af brilleglassene, så astronauten får informationen direkte uden at skulle kigge i en instruktionsbog.
Pulsmåler
Pulsmåler
Man er meget opmærksom på, hvordan astronauternes kroppe reagerer på, at de befinder sig i rummet. Derfor får alle astronauterne målt puls og andre biometriske værdier, når de er i særlige situationer. Eksempelvis rumvandringer.
Tidligere har det foregået ved hjælp af kabler, men det har hæmmet bevægeligheden. Derfor skal Andreas Mogensen teste trådløse enheder, der skal lette denne del betydeligt.
Andreas Mogensen skal arbejde tæt sammen med Danish Aerospace Company om et projekt, der hedder Mobile Heart Rate. Det vil være muligt at indhente data både under træning og i hvile.
Muskelstyrke
Muskelstyrke
Astronauternes muskler påvirkes betydeligt under deres ophold i rummet, da de ikke bruges på normal vis grundet kroppens vægtløshed.
I Columbus-laboratoriet ombord på ISS er der installeret et træningsredskab, der skal hjælpe astronauterne med at holde deres muskler i gang. Systemet hedder MARES (Muscle Atrophy Research and Exercise System) og er en kombination af flere normale fitness-maskiner.
Der har været flere problemer med laboratoriet, men Andreas Mogensen skal for alvor tage systemet i brug i de 10 dage, hvor han er på ISS. Resultaterne vil give et svar på, hvad der sker med musklerne under vægtløshed, og det er på samme måde håbet, at denne viden kan hjælpe patienter med muskelskader.
Muskelvævsprøver
Muskelvævsprøver
Før og efter Andreas Mogensens rumeventyr bliver der taget biopsiprøver af musklerne i læggene. Det er intentionen at studere de såkaldte cellulære signalmolekyler, der påvirkes af træningen under rumturen.
Andreas Mogensen vil ikke træne så meget som de, der befinder sig længere tid i rummet, og man vil derfor kunne studere, om der er forskel på ham og andre.
Skolelever
Skolelever
Danske skole- og gymnasieelever har i løbet af det seneste år kunne forslå simple forsøg, som Andreas Mogensen skal udføre på ISS. De bedste vil Andreas udføre ombord på ISS.
IPads
IPads
Andreas Mogensen har en iPad med ombord på ISS. Her skal han forsøge at lave en overførsel af data.
Det er et forsøg, som blandt andet NASA er med til at udføre.
Tordenskyer
Tordenskyer
Andreas Mogensen bliver en del af projektet ’Thor’, opkaldt efter tordenguden, ombord på ISS.
Hans opgave bliver at tage billeder af, hvad der sker oven over tordenvejret. Det er projektets opgave at undersøge og observere ekstremer i tordenvejr herunder vanddamp, skyer og aerosoler. Med dette skal Andreas Mogensen være med til at indhente ny viden, der også kan bidrag til at forstå klimaprocesserne på sigt.
Projektet er en del af et større projekt, der hedder ASIM, der er et klimaobservatorium, som skal monteres ombord på ISS i 2016.
Særlige instrumenter skal fra i 2016 observere lyn og højenergitisk røntgenstråling oven over skyerne. Formålet er at forstå, hvad disse fænomener betyder, og hvad deres indflydelse er på sammensætningen af atmosfæren og ozonlaget.
Hjernen
Hjernen
Andreas Mogensen får før og efter sin tur i rummet scannet sin hjerne med en udvidet og avanceret MR-scanner. Formålet er at tjekke, om hjernen ændres på grund af vægtløsheden.
Nogle astronauter oplever, at deres hjerne ændrer sig, så man får rumsyge (der er en afart køresyge .red), rumlig desorientering, svimmelhed og modstridende signaler i balancesystemet.
Andreas Mogensen skal samarbejde med forskere fra Universitetet i Antwerpen.
Skinsuit
Skinsuit
På King's College i London har man udviklet en heldragt, der holder ryggen presset sammen.
Den har man udviklet, da vægtløsheden bevirker, at astronauten bliver 2-4 centimeter højere. Bruskskiverne i ryggen bliver ikke trykket sammen af kroppens vægt, og kroppen bliver derfor forlænget. Det er enormt smertefuldt for astronauterne, og Andreas Mogensen skal derfor som den første i rummet afprøve den engelske ’skinsuit’.
Planen er, at han skal have dragten på i arbejdstiden i alle de 10 dage, opholdet varer.
Hvis forsøget og dragten fungerer efter planen, vil den også mindske risikoen for rygskader efter langtidsophold i rummet.
Stråling
Stråling
Dette forsøg skal Andreas Mogensen ikke aktivt tage del i. Det er imidlertid endnu engang ham, der er forsøgspersonen, da han skal bære et ’dosimeter’.
Et dosimeter måler den radioaktive stråling og sender dem trådløst til en opsamlerstation på ISS.
Grunden til at Andreas Mogensen skal bære et dosimeter er, at astronauterne ikke er beskyttet af Jordens atmosfære, som man er på Jorden, hvorfor strålingen bliver markant højere.
Hvad er mission Iriss?
- 2. september 2015 blev Andreas Mogensen sammen med den russiske rumkaptajn Sergej Volkov og kasakheren Aidyn Aimbetov sendt op i rummet til ISS.
- De blev opsendt fra byen Baikonur i Kasakhstan.
- 51 timer efter opsendelsen koblede de tre efter planen deres fartøj til rumstationen.
- På missionen skal der blandt andet udføres forskellige test. Der skal blandt andet testes et såkaldt skinsuit, der skal mildne nogle af de gener, som kroppen har ved vægtløshed, som muskeltab og afkalkning af knoglerne.
- Et par videobriller med taleinstruktion og link til Jorden skal også testes samt sensorer, der bæres på kroppen og skal overvåge basale livsfunktioner.
- Rumfartøjet, som Andreas Mogensen og de to andre blev opsendt i, er et Sojus-fartøj.
- Missionen skulle vare 10 dage, men er blevet skåret ned til otte. Når missionen er overstået, rejser Andreas Mogensen og Aidyn Aimbetov tilbage til Jorden sammen med en ny rumkaptajn, Gennadij Padalka, mens Sergej Volkov bliver på ISS det næste halve år.
Kilder: ESA, rumrejsen.dk, DTU.
BLÅ BOG: Andreas Enevold Mogensen
- Navn: Andreas Enevold Mogensen
- Alder: 38 år
- Fødested: København 2. november 1976
- Nationalitet: Dansk
- Civilstand: Gift
- Børn: En datter
- Bopæl: Köln
Uddannelse:
- Studentereksamen 1995 fra Copenhagen International School i Hellerup
- Civilingeniør 1999 fra Imperial College i London
- Ph.d.-grad i rumfart 2007 fra University of Texas i Austin
Karriere:
- HE Space Operations i Tyskland
- EADS Astrium i Portugal
- Siden 2009 medlem af astronautkorpset hos Det Europæiske Rumagentur, ESA
- Træning til ISS-missionen gennem seks år i USA, Japan, Tyskland, Canada og Rusland
Kilder: ESA, Ingeniøren.dk, rumrejsen.dk og DTU.