Nyheder

HPV: Sådan er symptomerne

I starten af juni åbnede fem behandlingssteder i de danske regioner op for behandling af piger med mulige bivirkninger af HPV-vaccinen. Presset på de nyoprettede HPV-centre steg hurtigt og eksplosivt. Det blev så stort, at ventetiden på behandling var helt op til ni måneder blot en uge efter, at centrene åbnede. Nye tal fra regionerne viser, at antallet af henvisninger til HPV-centrene er fordoblet siden starten af juni måned, hvor centrene åbnede. Antallet af henviste piger er nu helt oppe på knap 1200. 

Dokumentaren 'De vaccinerede piger - Syge og Svigtede' rullede over skærmen på TV 2 tilbage i marts måned. Dokumentaren satte fokus på de bivirkninger HPV-vaccinen har udløst hos en lang række af de vaccinerede piger.

Som opfølgning på dokumentaren lavede den digitale redaktion nedenstående interaktive grafik, som tager udgangspunkt i bivirkningerne af vaccinen, som den er beskrevet af de deltagene piger fra dokumentaren. Se eller gense grafikken her: 

HPV-vaccinen

  • HPV-vaccinen blev indført i det danske børnevaccinationsprogram i 2009 og anbefales i dag til alle piger i 12-års alderen.
  • Ifølge Sundhedsstyrelsen har de siden vaccinen blev indført og til og med første kvartal 2015 modtaget i alt 1305 indberetninger om vaccinen.
  • Heraf er 363 blevet klassificeret som alvorlige. 

Undersøgelse for livmoderhalskræft

Danmark har et mål om, at 75 procent af alle inviterede kvinder får taget en prøve inden for 270 dage. Men de seneste tal fra årsrapporten i 2012 viser, at kun 64 procent af kvinderne gør det.

Samtidig er det et nationalt mål, at 85 procent af danske kvinder skal undersøges for livmoderhalskræft. Det er altså både de kvinder, der deltager i screeningen, og kvinder, der selv henvender sig til en læge, eller hvor egen læge opfordrer til det. Også her klarer Danmark ikke egne krav. Tallet fra 2012 ligger på 75 procent. Kilde: sundhed.dk og cancer.dk