Nyheder

Fordobling: Over 1.100 piger er nu henvist til behandling for HPV-bivirkninger

Strømmen af piger, der bliver henvist til HPV-centre i regionerne, stiger fortsat. Tal fra regionerne viser, at antallet af henvisninger er fordoblet siden centrenes åbning i begyndelsen af juni måned. Knap 1.200 personer venter i øjeblikket på at få behandling på et HPV-center.

På trods af stigningen i antallet af henvisninger har fire ud af fem HPV-centre nedsat ventetiden for behandling. Det er kun i Region Midtjylland, at ventetiden endnu ligger på ni måneder.  

Forskningschef og ledende overlæge ved Syncopecentret, som er HPV-centret i Region Hovedstaden, Jesper Mehlsen, mener, at man skal tage antallet af unge kvinder med bivirkninger meget alvorligt, og at det ikke drejer sig om, at de praktiserende læger sender for mange kvinder videre til HPV-centrene. 

- Der er et meget reelt problem. Mange af de personer, der kommer her, er alvorligt syge. De har måttet gå ud af skolen og flytte hjem til deres forældre. Nogle har brug for hjælp døgnet rundt. Så det er bestemt ikke hysteri fra lægernes side, siger Jesper Mehlsen til TV 2 News.

Knap 28 procent af antallet af indberetninger om formodede bivirkninger af HPV-vaccinen bliver kategoriseret som værende alvorlige.   

Ventetiden for behandling er faldet i Region Nordjylland, Region Hovedstaden og Region Sjælland  tabellen nedenfor kan du se hvordan tallene fordeler sig regionerne i mellem. OBS: Region Syddanmark har oplyst, at man har haft 200 henvisninger siden juni, og at ventetiden på behandling er på en-to måneder for personer over 18 og lige over 14 dage for piger under 18 år.  

HPV-vaccinen

  • HPV-vaccinen blev indført i det danske børnevaccinationsprogram i 2009 og anbefales i dag til alle piger i 12-års alderen.
  • Ifølge Sundhedsstyrelsen har de siden vaccinen blev indført og til og med første kvartal 2015 modtaget i alt 1305 indberetninger om vaccinen.
  • Heraf er 363 blevet klassificeret som alvorlige. 

Undersøgelse for livmoderhalskræft

Danmark har et mål om, at 75 procent af alle inviterede kvinder får taget en prøve inden for 270 dage. Men de seneste tal fra årsrapporten i 2012 viser, at kun 64 procent af kvinderne gør det.

Samtidig er det et nationalt mål, at 85 procent af danske kvinder skal undersøges for livmoderhalskræft. Det er altså både de kvinder, der deltager i screeningen, og kvinder, der selv henvender sig til en læge, eller hvor egen læge opfordrer til det. Også her klarer Danmark ikke egne krav. Tallet fra 2012 ligger på 75 procent. Kilde: sundhed.dk og cancer.dk