Nyheder

Dansk Scientology-afhopper: Folk forsvandt pludseligt

Se det første afsnit af ’Opgøret med Scientology’ på TV 2 Play.

I 20 år var Robert Dam en del af Scientology. Det hele startede i 1984, da han som 20-årig blev inviteret ind fra gaden af en kvinde. I et lokale blev en personlighedstest med 200 spørgsmål skelsættende for resten af hans ungdomsår. Han blev fascineret af den nyreligiøse bevægelse og følte sig opløftet af det, Scientology gav ham.

Men han blev også forblændet, fortæller han i Go’ Morgen Danmark mandag. I 2004 besluttede han, at hans familie skulle ud af Scientology:

- Det kom som følge af, at jeg opdagede, hvad det var for en organisation, hvad det var for en ledelse, der stod bag Scientology, hvilke mørke kræfter der driver den organisation. Noget, der har været skrevet og talt meget om, men som jeg aldrig har villet kigge på. Jeg har aldrig ville anderkende, at Scientology var så grim en organisation med så slette motiver, siger Robert Dam.

Vendte det blinde øje til

- Når man kommer ind i et bestemt livssyn. Noget, der har forbedret dit liv markant og givet dig et kæmpe boost, så føler man, at det er godt for én, siger Robert Dam og fortsætter:

- Jeg bliver jo hurtigt medarbejder, så mine nye kolleger, mine nye venner, de ville det samme, som jeg selv. Det er positive mennesker, og man kan mærke, at her har vi nogle redskaber, der virkelig kan hjælpe dig. Så vender man det blinde øje til den kritik, som udefrakommende har. Jeg blev selvfølgelig advaret mod Scientology af familie og mine daværende venner – det skulle jeg ikke gå ind i. Men det prellede af, for jeg havde jo oplevet noget fantastisk.  

Hør Robert Dam, der blandt andet været udsat for at blive forfulgt og at blive tilbageholdt fysisk, fortælle om frygten for overvågning og repressalier i klippet herunder:

Mennesker forsvandt pludseligt

- Selv om alle de her grimme ting, der sker i organisationen, bliver holdt skjult for medlemmerne. Så kan det ikke undgås, at man har lagt mærke til skyggen af det her monster ude i kulissen, siger Robert Dam, der har oplevet underlige og uforklarlige ting inden for Scientologys døre.

- Folk, der er forsvundet. Folk, som har været fremtrædende, som pludselig bare er væk, ingen snakker om dem, man må ikke spørge til dem. De bliver fjernet fra billeder, retoucheret væk, siger Robert Dam.

Beskyldning fra Scientologys informationschef, Anette Refstrup, mod Robert Dam.

Scientology har ikke ønsket at medvirke i interviewet hos Go' Morgen Danmark, men informationschef, Annette Refstrup, er dog via mail kommet med et modsvar til Robert Dams kritik. Blandt andet beskylder hun ham for at have sendt trusselsbreve til kirken og forlangt 800.000 kroner for ikke at gå til medierne med sin historie.  

Vi har doneret mere end 1,3 mio.

- De 800.000 kroner er ikke helt forkert, for da det gik op for mig, hvad Scientology i virkeligheden gik ud på – at få min arbejdskraft, min dedikation og mine penge. Dér opgjorde jeg ligesom, hvad jeg havde doneret på falske forudsætninger. Det er jo mange penge. Jeg vil tro, min kone og jeg har doneret et sted mellem 1,3 og 1,4-5 mio, siger Robert Dam.

De donerede penge er ifølge Robert Dam blevet brugt til donationer til alt muligt, blandt andet bygninger, kurser, terapi.

- Og grundlaget var, at man gerne ville være med til at skabe en bedre verden, siger Robert Dam.

Beskyldning fra Scientologys informationschef, Anette Refstrup, mod Robert Dam.

Opfordrer scientologer til at forlade kirken

Ifølge Anette Refstrup, Scientologys informaionschef, har Robert Dam ligeledes forsøgt at få 200 scientologer til at forlade kirken sammen med ham.

- Det gjorde jeg som følge af et halvt år, hvor jeg lavede research ind i Scientology. Jeg opsøgte tidligere ledere rundt omkring i Europa, fik deres historier, siger Robert Dam og fortsætter:

- Jeg studerede det her meget intenst og fandt ud af, at den her organisation var ligeså grim, som pressen skriver. Faktisk langt værre. Og så er jeg klar over, at jeg simpelthen er nødt til at forlade den – og det kan jeg ikke bare gøre stille. Jeg er nødt til at forlade den højlydt.

Svoger ringede med alarmklokkerne

I 2003 fik Robert Dam en mail fra sin svoger, der ligesom ham selv var højtstående scientolog. I mailen berettede svogeren om, at der er noget helt galt i toppen af Scientology. Blandt andet dét fik for alvor Robert Dam til at se mere kritisk på Scientology.

I klippet herunder svarer Robert Dam på spørgsmål fra seerne via Facebook.

Mandag sendes første afsnit af ’Opgøret med Scientology’ kl. 20 på TV 2.

Herunder kan du se en kort gennemgang af Scientologys historie

TIDSLINJE: Scientologys historie

 1. 1950

  1. Bevægelsen opstår

   Scientologys grundlægger L. Ron Hubbard udgiver bogen 'Dianetik'. I bogen beskriver L. Ron Hubbard, hvordan den menneskelige pyske hænger sammen, og hvad der styrer sindet.

   Bogen bliver begyndelsen på Scientology, der har den grundlæggende opfattelse, at verdens - og menneskets - ubalancer skal forbedres ved at mennesket opnår åndelig indsigt. 'Dianetik' beskriver denne proces.

 2. 1954

  1. Første afdeling etableres

   Den første kirke med navnet 'Church of Scientology' etableres i Los Angeles i USA., mens nummer to kirke etableres i Auckland i New Zealand.

   Den dag i dag ligger hovedkvarteret stadig i USA.

 3. 1964

  1. Scientology til Danmark

   Det første kursus inden for Scientology bliver udbudt i Danmark. Det er fabrikanten Knud Jørck, der bringer Scientology til landet.

   Kurserne er en stor del af Scientology idet, de viser dig vejen mod at blive et åndeligt supermenneske.

 4. 1963

  1. Efterforskning mod Scientology

   En af de første og mest markante gange, Scientology kommer i modvind, er i 1963, hvor den amerikanske regering efterforsker deres brug af elektropsykometre. De mener, e-metrene er illegale, idet deres resultater ikke er retvisende.

   E-metre er et instrument, der ved at sende en lille elektrisk strøm gennem kroppen, kan måle de psykiske ubalancer og traumer, som et menneske har. 

   Anklagen blev afvist, men Scientology blev af retten beordret at angive på e-metrene, at det er et religiøst instrument og ikke medicinsk.

 5. 1968

  1. Første afdeling i Danmark etableres

   Scientology Kirken Danmark bliver etableret i København.

 6. 1979

  1. FBI laver 'Operation Snow White'

   FBI udfører 'Operation Snow White', hvor de har Scientology mistænkt for at infiltrere flere ministerier og andre institutioner i mere end 30 lande.

   Resultatet af operationen er, at 11 scientologer bliver kendt skyldig for indbrud på regeringskontorer og tyveri af dokumenter

 7. 1986

  1. L. Ron Hubbard dør

   Scientologys grundlægger dør, men den dag i dag er han stadig en central del af bevægelsen. 

   Siden grundlæggerens død er bevægelsen blevet ledet af David Miscavige, der - ifølge dokumentaren 'Scientologys religiøse fængsel' - har manipuleret sig til magten. Han skulle være meget kalkulerende modsat grundlæggeren, som til gengæld skulle have været sindssyg. Det var i hvert fald hans egen opfattelse af sit sind.

 8. 1997

  1. Vil godkendes som trossamfund

   Scientology har flere gange søgt om at blive et trossamfund i Danmark - senest i 1997. Det, der blandt andet adskiller trossamfund fra bevægelser, er, at de kan foretage vielser og opkræve skat. 

   Organisationen valgte selv at trække ansøgningen tilbage, inden den blev behandlet, da retningslinjerne for godkendelse havde ændret sig. Scientology har dog stadig planer om at skulle godkendes som trossamfund.

 9. 2005

  1. Tom Cruise sætter fokus på Scientology

   Organisationen får fornyet liv, da skuespilleren Tom Cruise i et inerview fortæller om sin tro på Scientology.

   Kritikere af organisationen hævder, at Scientology bevist er gået efter at få store stjerner som Tom Cruise som medlemmer for at markedsføre dem.

 10. 2015

  1. HBO laver dokumentar

   I 2015 laver journalisten Alex Gibney dokumentaren 'Scientologys religiøse fængsel', som bliver sendt på HBO. Dokumentaren kaster et meget kritisk blik på Scientology og tegner et billede af en organisation, der maniulerer for at holde sig i live.

   Dokumentaren bygger på udsagn fra otte tidligere medlemmer af Scientology samt omfattende research. Scientology selv mener dog, at de otte medlemmer er professionelle løgnere. Således har de pudset 100 advokater på HBO.

Fakta om Opgøret med Scientology

Du kan se dokumentaren på TV 2 PLAY

TV 2 følger i en gribende dokumentar i tre dele Robert Dams endelige opgør med Scientology, hvor han forsøger at få svar på nogle af de mange spørgsmål, han sidder tilbage med.

Robert Dam og hans familie forlod Scientology i 2003 og har lige siden levet med frygt for overvågning og repressalier.

Derfor begiver Robert Dam sig nu ud på en rejse for at få sat et endeligt punktum.

Opgøret med Scientology består af i alt tre programmer, der vises mandag 31. august, samt de to efterfølgende mandage 7. og 14. september – alle dage kl. 20.00.

Fakta om Scientology

Scientology er en ny religiøs bevægelse og filosofisk system, udviklet fra begyndelsen af 1950'erne af amerikaneren L. Ron Hubbard på grundlag af hans "gør det selv"-terapi dianetik fra 1940'erne.

Bevægelsens lære er fremlagt i en lang række bøger af Hubbard og bærer præg af hans særlige begrebsudvikling.

Ordet Scientology er engelsk. Det er en sammensætning af latin scientia 'videnskab' og -logi.

Scientologys grundlæggende idé er, at mennesket er et åndeligt væsen, som består af krop, sind og ånd. Ånden, Thetanen, er selve individet (jeg'et) og har levet gennem en uendelig række af inkarnationer gennem hundreder af millioner år.

Kilde: Gyldendal

Hvad er Scientology?

Scientologi, som er udviklet af L. Ron Hubbard, er en religion, der tilbyder en præcis rute. Den leder til en fuldkommen og sikker forståelse af ens sande åndelige natur samt ens forhold til selvet, familien, grupper, menneskeheden, alle former for liv, det materielle univers, det åndelige univers og Det Højeste Væsen.

Scientologi henvender sig til ånden – ikke kun kroppen eller sindet – og tror, at mennesket er langt mere end et produkt af sine omgivelser eller gener.

Kilde: Scientology