Nyheder

Tykke gravide fører overvægt videre til børnene

- Vi ved, at børn der er født af overvægtige mødre er i større risiko for at vokse rigtig meget. De bliver simpelthen tungere. De har større organer og fedtmasse.

Sådan lyder advarslen fra læge og Ph.d. på Odense Universitetshospital, Christina Vinter, der står bag ny forskning.

Christina Vinter fortæller, at barnets genprogrammering under graviditeten blandt andet påvirker barnets senere appetit. Med en overvægtig mor bliver barnet under graviditeten nemlig vant til et højt blodsukkerniveau.

- Så i det øjeblik, at barnet er født, så får det ikke det samme næringstilbud. Så vil blodsukkeret falde, og det vil være naturligt at kompensere for det ved at spise, siger Christina Vinter.

Hun fortæller, at den kompensation hurtigt kan udvikle sig til at vare resten af barnets liv, og på den måde kan barnet af en svært overvægtig gravid ende med selv at blive svært overvægtig.

Anja blev gravid med et BMI på 44

TV 2 har mødt Anja Meyer Nielsen, som fødte sin datter for 14 dage siden.

Inden graviditeten havde Anja et BMI på 44 og led dermed af ekstrem svær overvægt ifølge Sundhedsstyrelsen definitioner.

- Jeg ville gerne have været tyndere, inden jeg blev gravid. Det er jo ikke sjovt på grund af alle komplikationerne. Jeg fik for eksempel graviditetsdiabetes.

Graviditetsdiabetes rammer to til tre procent af alle danske gravide, og kan føre til komplikationer under graviditeten såsom blodtryksforhøjelse, svangerskabsforgiftning og for tidlig fødsel.

Ny viden gør Anja opmærksom

Anja Meyer Nielsen tror, hun vil være mere opmærksom på sin datters vægt på grund af sin egen overvægt.

Hun fortæller samtidig, at hun gerne ville have forebygget situationen ved at have tabt sig inden, men forklarer også, at hun ikke troede, at hun kunne blive gravid. 

Christina Vinter forklarer, at forskningen tyder på, at det allerede er i de allerførste dage af graviditeten, at fostret bliver påvirket, hvis moderen er svært overvægtig.

Hun deltager lige nu på en fynsk kongres, hvor 200 læger og forskere fra hele verden mødes for at diskutere og udveksle erfaringer i forhold til at afhjælpe den globale fedmeproblematik.

Gravide kvinder er oftere overvægtige

Antallet af ekstremt overvægtige er på eksplosiv fremmarch, også i Danmark. Det gælder også gravide kvinder.

Kvinder, der inden graviditeten har et BMI på over 30 (svært overvægtige) er steget fra 3 procent i 1986 til 13,1 procent i 2011. 

Et BMI på over 30 klassificerer Sundhedsstyrelsen som fedme.

BMI under 18,5

Undervægt

18,5-24,9 

Normalvægt

25-29,9

Moderat overvægt

30-34,9 

Fedme

35-39,9 

Svær fedme

Over 40

Ekstrem svær fedme

Ens BMI kan udregnes på følgende måde: Vægt (kg) /(højde (m) x højde (m))

Kilde: sundhedsstyrelsen.dk