Tre kvinder og tre mænd fuldstændig isoleret i en kuppel

Forestil dig at bo et helt år uden frisk mad, uden privatliv og når du skal bevæge dig udenfor, så foregår det i en dragt, så du ikke har mulighed for at mærke hverken solens lys eller vind. Det er sådan seks personer skal leve det næste år.
NASA startede i går midnat et et år langt eksperiment, der kaldes Hawaii Space Exploration Analog and Simulation (HI-SEAS). I et forsøg på at simulere livet på Mars skal den lille gruppe bestående af tre mænd og tre kvinder bo fuldstændig isoleret i en kuppel, der ligger på den nordlige side af vulkanen Mauna Loa på Hawaii.
Længste isolationstest nogensinde
Forsøget skal finde sted netop her, fordi området er goldt med et meget sparsomt dyre- og planteliv. Det er dermed det tætteste, man kommer på et terræn, der minder om leveforholdende på Mars.
Det er den længste isolationstest, NASA nogensinde har prøvet. Forsøget skal hjælpe NASA med forberedelserne til at sende mennesker til den røde planet Mars i den nærmeste fremtid.
Kan kun spise dåsemad
Som en del af forsøget har de seks personer ikke adgang til frisk frugt, kød og grøntsager. I stedet kommer den daglige menu blandt andet til at bestå af dåsetun og pulverost, og så vil de have adgang til internettet, men i et begrænset omfang.
Når de bevæger sig udenfor, skal de hver især være iført en rumdragt. På den måde har de hverken mulighed for at mærke vinden eller solen, lige som de heller ikke ville kunne det, hvis de gik en tur på Mars. NASA-holdet på seks består af en tysk fysiker, en fransk astrobiolog og fire amerikanere hvoraf en af dem er pilot, en er arkitekt, en er journalist og en er jordforsker.
Social prøvelse
Deltagerne i forsøget har hver deres lille soverum med eget skrivebord, men meget plads har de ikke. Kuplen er 11 meter i diameter og 6 meter høj og bliver drevet af et solcelleanlæg, der ligger lige ved siden af kuplen. Den trange plads er en del af forsøget for at få mere viden om, hvordan mennesket reagerer socialt under så trange forhold. Samtidig er forsøget også sat i verden for at finde ud af, hvilke problemer der kan opstå, når seks mennesker lever sammen komplet isoleret i et år.
Forskerne kommer til at holde øje med deltagerne på daglig basis, både ved hjælp af kameraer, bevægelsessensorer der sidder på kroppen og digitale spørgeskemaer, som deltagerne skal svare på jævnligt. De vil også holde øje med, hvordan gruppens sammenhængskraft ændrer sig hen over året og se på en bred vifte af kognitive, sociale og følelsesmæssige faktorer, der kan påvirke holdets præstation.
Der er god grund til, at den lille gruppe skal teste deres nære samvær. Alene turen til den røde planet Mars kan ifølge eksperter tage mellem et og tre år. På nuværende tidspunkt er NASA i stand til at sende en robot til Mars på otte måneder. Forsøget, der starter nu, er en del af forberedelserne til at sende de første mennesker til Mars, som NASA håber på bliver i 2030.
Du kan selv følge med i mars-boernes liv på hjemmesiden her: http://livefrommars.life/