Overblik: SĂ„dan bliver asylstramningerne

16x9
Regeringens omdiskuterede asylstramninger ventes at blive vedtaget i dag. Foto: Scanpix

Regeringens meget omdiskuterede asylstramninger ventes at blive vedtaget i Folketinget i dag. 

De nye stramninger betyder en ny og lavere integrationsydelse pÄ SU-niveau, og det betyder ogsÄ, at nyankommne asylansÞgere fÞrst fÄr ret til uddannelseshjÊlp og kontanthjÊlp, nÄr de har vÊret i Danmark i syv ud af de seneste otte Är.

Integrationsydelsen er en del af en aftale, som regeringen har indgĂ„et med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative. Den skal gĂžre det mindre attraktivt for flygtninge at komme til Danmark og mere attraktivt at arbejde.

Stramningerne har mÞdt kritik fra blandt andet Dansk RÞde Kors og ogsÄ fra FN. Det har imidlertid ikke fÄet regeringen til at ryste pÄ hÄnden.

- Vi lytter selvfÞlgelig til det, men i og med, at vi sidestiller flygtninge med danskere pÄ SU, sÄ ser vi ikke noget problem, da danskere pÄ SU ikke er under fattigdomsgrÊnsen, sÄ vi lytter til kritikken og gÄr gerne i dialog, men vi ser ikke noget problem som sÄdan, siger Venstres udlÊndinge og integrationsordfÞrer Marcus Knuth.

Her er en rĂŠkke fakta om den nye ydelse, som trĂŠder i kraft 1. september:

Ydelse pÄ SU-niveau
Integrationsydelsen gives til nytilkomne udlÊndinge og danskere, der ikke har haft ophold i landet i mindst syv ud af de seneste otte Är, og som ikke kan opnÄ status som sÄkaldt vandrende arbejdstagere eller selvstÊndigt erhvervsdrivende i henhold til EU-retten.

Den nye integrationsydelse kommer til at svare til den stÞtte, som unge under 30 Är uden uddannelse modtager i stedet for kontanthjÊlp, som igen tager udgangspunkt i SU-ydelserne. 

For eksempel vil enlige uden bÞrn fremover modtage 5945 kroner fÞr skat i integrationsydelse om mÄneden mod i dag op til 10.849 kroner fÞr skat i kontanthjÊlp om mÄneden.

Et Êgtepar over 30 Är med bÞrn vil fremover modtage i alt 16.638 kroner fÞr skat i integrationsydelse om mÄneden mod i dag 28.832 kroner fÞr skat i kontanthjÊlp om mÄneden.

Sprogbonus
UdlÊndinge kan modtage et mÄnedligt tillÊg pÄ 1500 kroner i sÄkaldt sprogbonus, hvis de bestÄr PrÞve i Dansk 2.

Regeringen vil desuden fremsĂŠtte et lovforslag, der genindfĂžrer optjeningsprincippet for flygtninges modtagelse af bĂžrnecheck og bĂžrnetilskud, der blev afskaffet af den tidligere regering, og et lovforslag, der ĂŠndrer reglerne for flygtninges ret til optjening af folkepension.

Penge skal bruges til jobreform
De penge, der kommer ud af Êndringerne, har partierne aftalt at bruge pÄ en jobreform, som efter planen skal forhandles pÄ plads i forÄret 2016.