Dansk spekulant: Jeg tjente 43 millioner på børspanikken i går

Du kan se årets første udgave af "Millionærklubben" gratis på TV 2 PLAY Det er ikke alle, der har bandet gårsdagens aktieknæk langt, langt væk.

Du kan se årets første udgave af "Millionærklubben" gratis på TV 2 PLAY

Det er ikke alle, der har bandet gårsdagens aktieknæk langt, langt væk. Aktiespekulant Tom Hougard har tjent styrtende på det kinesiske 'krak'.

Mens verdens aktiemarkeder så rødt, og kurserne styrdykkede i USA og Europa, tjente han millioner, mens han sad til fødselsdag hjemme hos sin 80-årige mormor i Charlottenlund. Det fortæller han til TV 2.

Ifølge Tom Hougaard, der plejer jo at bo i London, hvor han er selvstændig spekulant, har han tjent det, han selv kalder et 'livsændrende beløb' på gårsdagens aktiepanik: 43 millioner kroner, lyder det.

- Min dag i går var fantastisk. Det er et øjeblik, jeg har ventet på i mange måneder, fortæller Tom Hougaard til TV 2.

Jeg gik ikke i seng søndag aften
Tom Hougaard havde i lang tid ment, at aktierne i USA og Europa var sat for højt, og han kunne allerede om fredagen se indikationer for, at mandagen ville blive 'grim'. 

Allerede i juni og juli var han begyndt at satse på, at aktierne ville falde, lyder det.

Tom Hougaard  'short-handlede', hvilket betyder, at han 'lånte' og solgte aktier, han ikke ejede, for derefter at købe dem tilbage igen, da aktierne faldt i værdi. På den måde tjente han på aktiefaldet. Stort.

Det var dog ikke let, og intet var givet på forhånd.

- Jeg gik ikke i seng søndag aften og handlede i løbet af natten og blev transporteret til London Heathrow - alt imens min computer lå på bagsædet, og jeg handlede på livet løs. Og så havde jeg to timer over Østersøen, hvor jeg ikke lavede noget, og hvor jeg bare sad og håbede på, at mine positioner ville køre ok, fortæller han.

Her kan du se nedturen for de kinesiske aktier: 

Aktiemarkedet drives af angst og grådighed
Tom Hougaard er med i radio 24/7's konkurrence i 'Millionær Klubben', hvor det gælder om at få pengene til at yngle mest muligt, og det må man sige, at han har gjort. Han startede med 250.000 kroner. I dag står der er et stort tocifret millionbeløb på kontoen.

Han har ikke nogen særlig medfødt evne, der gør, at han kan tjene penge på aktiemarkedets op- og nedture. Ifølge Tom Hougaard skyldes hans succes, at han har erfaring nok til, at han kan 'læse' aktiemarkedets massepsykologi.

- Aktiemarkedet i går var en vulkan af følelser. Man kan glemme alt om, at lange uddannelser gør den store forskel. Aktiemarkedet har ikke udviklet sig siden det 1600-århundrede. Det er fortsat baseret på frygt og angst og grådighed. Om det er smart, at verdensøkonomien er skruet sådan sammen? Nej, selvfølgelig er det uhensigtsmæssigt, men det er nu engang, sådan det er og fungerer, siger han til TV 2. 

Se hele interviewet med Tom Hougaard øverst i artiklen og på TV 2 News

Den kinesiske aktienedtur

  • Det toneangivende aktieindex i Shanghai faldt 8,5 procent mandag - det værste fald på én dag siden 2007.
  • Hovedårsagen til krisen er, at investorer - og almindelige forbrugere -  det seneste års tid har hældt flere og flere penge ind i kinesiske aktier - selvom væksten kun har været spinkel. Det har skabt en regulær aktieboble.
  • Boblen sprang for første gang den 12. juni, og aktieindekset i Shangai havde en overgang mistet en tredjedel af sin værdi.
  • Den kinesiske regering har desperat forsøgt at kontrollere krisen. Blandt andet ved at forbyde virksomheder at sælge deres aktier ved at suspendere nye børsnoteringer og ved at sænke renterne dramatisk.
  • Det så ud til at virke kortvarigt, men siden juni er det alligevel gået stødt nedad for kurserne.