Nyheder

Smugl en flygtning med hjem fra ferien

En gruppe aktivister i Tyskland har startet en kampagne, der opfordrer tyske turister, til at smugle flygtninge med hjem til Tyskland.

”Bliv smugler og støt folk på deres vej til en bedre fremtid! Du kan for eksempel tage en flygtning med på vej hjem fra ferie,” lyder det på kampagnens hjemmeside: http://www.fluchthelfer.in/. På siden finder man også en kampganevideo med samme budskab. I videoen bliver der appeleret til tyskernes samvittighed. "Jeg finder det urimeligt, at jeg må bevæge mig frit, men at han ikke må," lyder det fra kvinden i videoen.

Se videoen her:

Ikke ulovligt at opfordre til menneskesmugling

I de tyske medier bliver der lige nu diskuteret, om den nye kampagne er i tråd med den tyske lovgivning. Også de tyske politikere har fået øjnene op for kampagnen. De arbejder i disse dage på at justere lovgivningen på menneskesmuglerområdet, så det kommer til at omfatte onlineaktivitet. Som det er nu, kan folk der støtter og opfordrer til menneskesmugling på internettet ikke blive retsforfulgt, men det vil man nu lave om.

I Berlin og forskellige andre store tyske byer hænger der allerede hundredevis af plakater, som dem du kan se her.

På hjemmesiden lyder det, at hvis man bliver stoppet af de tyske myndigheder, så vil folkene bag kampagnen hjælpe med rådgivning og økonomisk støtte igennem crowdfunding - en ny måde at samle penge på, hvor man får mange små beløb fra folk i et større netværk. Samtidig kan man donere penge på hjemmesiden og dermed støtte kampagnen.

Bestil et smugler-sæt

På hjemmesiden kan man bestille et smugler-startsæt. Det er en kasse der indeholder følgende ting:

- Et kort, hvor alternative ruter er anvist.

- Solskærme til vinduerne – ”der kan gøre det vanskeligt for politiet, at identificere folk på bagsædet,” står der skrevet på hjemmesiden. 

- Et stykke pap så man kan lave et blafferskilt ”for at undgå mistanke om smugleri.”

- En telefon med et nyt sim-kort. ”Mobilen kan du give til den flygtende, så I kan holde kontakten.

- Et overtræk til bilens sidespejle i det tyske flags farver, ”fordi camouflage hjælper dig med at blive vinket igennem i politikontrollen.” 

Det er alle sammen ting, der skal hjælpe tyske borgere med at fragte immigranter over landegrænserne og ind i Tyskland.  

Rekord mange tyske asylansøgere

I Tyskland er antallet af asylansøgere mere end fordoblet i de første syv måneder i år. Fra januar til juli søgte 218.000 mennesker asyl i Tyskland. Det er en stigning på 125 procent sammenlignet med samme periode sidste år. Dermed er Tyskland det land i EU, der har modtaget flest asylansøgere. I maj måned lød det fra de tyske myndigheder, at Tyskland kunne forvente at modtage 450.000 asylansøgere i løbet af 2015. Men det er et tal der på kort tid har ændret sig. Den seneste prognose lyder, at 800.000 personer vil have søgt asyl i Tyskland, inden året er omme. Det er knap dobbelt så mange som den hidtidige rekord fra 1992, hvor 440.000 søgte asyl i landet pga. krigene på Balkan.

Flygtninge til Europa

For første gang er antallet af flygtninge, som strømmer over EU’s grænser, nået højere end 100.000 personer på en måned. Det viser nye tal fra EU’s grænseagentur, Frontex.

Flere end 107.500 mennesker forsøgte at komme ind i EU i løbet af juli måned i år. Det højeste antal, siden Frontex begyndte at registrere flygtningestrømmen i 2008.

Indtil juli måned har Frontex registreret næsten 340.000 flygtninge ved Europas grænser i 2015. Det er næsten tre gange så mange flygtninge, som der kom til EU i samme periode sidste år – 60.000 flere, end der kom i 2014.

Det er især flygtninge fra Syrien og Afghanistan, som flygter fra borgerkrig og ustabile tilstande i deres hjemlande, der fylder i statistikken.

Heraf er langt størstedelen kommet ind i EU via den tyrkisk-græske grænse.

Kilde: EU’s grænseagentur, Frontex.