Nyheder

Ildkugle set over Danmark: Her kan meteorresterne have ramt

En kraftig ildkugle er observeret over Danmark tirsdag efter midnat klokken 00.35.

lldkuglen er formentlig brændt op i atmosfæren, men det kan ikke udelukkes, at der er meteoritfald i et område midt mellem Viborg og Randers, fortæller ansvarlig for Københavns Universitets meteoritsamling til TV 2.

- Fænomenet med en kraftig ildkugle på nattehimlen minder lidt om et stjerneskud, men det er et meget kraftigt et af slagsen, siger lektor ved Københavns Universitet og ansvarlig for meteoritsamlingen, Henning Haack, til TV 2.

Flere øjenvidner har set ildkuglen, der kom direkte lodret ned mod jorden, hvor sporet landede mellem Viborg og Randers.

Ildkuglen blev også fanget af seks kameraer, der netop holder øje med nattehimlen for at registrere eventuelle meteoritfald - du kan se billederne her i artiklen.

Sjældent syn

Henning Haack forklarer, at dem, der har set ildkuglen er meget heldige, da det er sjældent at se så kraftige ildkugler. Det sker typisk to-tre gange om året, at de er så kraftige.

- Ildkuglen er set fra både Nordjylland, Sjælland og Midtjylland, siger Henning Haack.

Ifølge Henning Haack, er den kraftige ildkugle højst sandsynligt brændt op i atmosfæren, da den havde meget fart på.

- Den ramte ind i atmosfæren i 100 kilometers højde, hvor den fortsatte igennem med en hastighed på 30 kilometer i sekundet. Den blev registreret første gang på jorden i 90 kilometers højde. 

Ildkuglen slukkede over jorden i 30 kilometers højde. Analysen fra universitetet viser, at der ikke er tale om et stjerneskud fra meteorsværmen Persiderne, som der ellers har været mange af i de sidste dag.

Sidste gang, der blev fundet en meteorit i Danmark, var nær Maribo i 2009. Dette fund blev netop gjort på baggrund af beretninger om overlydsbrag.

Har du fundet en meteorit?

Hvis du mener at have fundet en meteorit, må du meget gerne tage et billede af den og sende det til lektor Henning Haack fra Statens Naturhistoriske Museum på hh@snm.ku.dk.

Hvis du så eller hørte ildkuglen, kan du hjælpe os ved at indtaste din observation på www.ildkugle.dk.

Du kan også kontakte lektor og kurator Henning Haack på mail hh@snm.ku.dk eller telefon 35 32 23 67.