Slog samlever ihjel og fik forældremyndigheden: Nu vil minister ændre loven

Det vakte stor opmærksomhed i medierne, da en 41-årig familiefar fra Glostrup i sommeren 2014 valgte at tage livet af sin samlever, Hafida Bourouih, ved at kvæle hende i parrets lejlighed, hvorefter han fik forældremyndigheden over børnene. 

En sag, som skabte stor debat på Christiansborg, hvor det blev debatteret, hvorvidt lovgivningen på området skulle ændres. 

Nu foreslår social- og indenrigsminister, Karen Ellemann, på baggrund af Hafida-sagen, at man ændrer lovgivningen om reglerne for forældremyndighed - den såkaldte forældreansvarslov. 

I loven står, at forældermyndigheden som udgangspunkt skal blive hos den tilbageblevne forælder.

- Lige præcis den formulering har betydet, at der faktisk i dag lidt eksisterer en automatreaktion, hvor det er den tilbageblevne forælder, der får forældreansvaret. Det mener jeg er forkert, siger Karen Ellemann til TV 2 og fortsætter: 

- Vi skal have fjernet den her fortrinsstilling i loven, for jeg mener, at det er afgørende vigtigt, at vi hver gang tager udgangspunkt i den individuelle sag og ser, hvad er bedst for barnet.

Mangler element i loven
Ministeren forklarer, at det er vigtigt i stedet at se på, hvilken relation barnet har til den tilbageblevne forælder samt om der er onkler og tanter, som barnet har nære relationer til. 

Karen Ellemann understreger også, at det er vigtigt at holde for øje, at den tilbageblevne forælder er i en situation, hvor vedkommende skal straffes.

- Den tilbageblevne forælder skal ofte straffes i mange år. Her er det vigtigt at se på, hvilken forældrerelation man så kan holde fast i.

I den aktuelle Hafida-sag stod Hafida Bourouihs bror og kone klar til at varetage parrets børn, men da de ikke har fået forældremyndigheden opholder børnene sig nu hos faderen Anders Larsens forældre.

De seneste fem år har der været seks sager, hvor den ene forælder har dræbt den anden. Det viser tal fra Statsforvaltningen.

Børns Vilkår: Afgørende vigtigt at se på barnets tarv
Hos Børns Vilkår tager man positivt imod meldingen fra socialministeren. Ifølge direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, er det afgørende vigtigt at få skrevet en vurdering af, hvordan barnet får det bedst muligt, ind i loven. 

- Det med, at loven på nuværende tidspunkt peger i en bestemt retning, det er uhensigtsmæssigt, siger Rasmus Kjeldahl. 

Ifølge Børns vilkår skal man overlade til læger, pædagoger og psykologer, hvad der er bedst for barnet. 

Børns Vilkår har tidligere i debatten nævnt, at man ikke konsekvent skulle fratage forældremyndigheden fra den forælder, der har dræbt sin partner.  

- Debatten gik hen og blev meget absolut. Man kunne aldrig få forældremyndighed, hvis man har slået en forælder ihjel. Men tager man så firkantet et udgangspunkt, så kan man glemme, hvad der er barnets bedste. 

Rasmus Kjeldahl nævner sager, hvor moderen eller faderen eksempelvis har forsvaret sig overfor sin voldelige ægtemand eller hustru.

- Der er få tilfælde, men der er sager, hvor den ene forælder har begået drab i forsvar. Her er det ikke altid hensigtsmæssigt, at børnene først bliver frarøvet den ene forælder, og derefter den anden, fordi vedkommende har forsøgt at beskytte børnene. 

Du kan se eller gense interviewet med Rasmus Kjeldahl fra Børns Vilkår her. 

Artiklen fortsætter under videoen...

Pres på tidligere socialminister
Den tidligere radikale socialminister, Manu Sareen, blev i foråret 2015 udsat for massive protester fra over 10.000 personer på facebook, der på siden "Hjælp Hafidas Børn", krævede, at socialministeren ændrede på loven. 

Protesterne opstod efter TV 2's afdækning af sagen om den 39-årige Hafida Bourouih. 

Socialminister Manu Sareen skiftede efter protesterne mening i sagen om forældremyndighed til fædre, der har slået deres børn ihjel. 

TV 2 Nyhederne kunne mandag den 28.april fortælle, at regeringen nu ville ændre loven.

- Det skal ikke længere være sådan, at hvis faderen i en familie slår moderen ihjel, så er det som hovedregel ham, der får forældremyndigheden over parrets fælles børn, lød det dengang fra socialminister Manu Sareen. 

 

 

Hafida Bourouih er ikke den eneste mor, der er efterlyst.

Også i Padborg efterlyser Syd- og Sønderjyllands Politi den 21-årige Kamilla Hantusch, der ikke er set siden lørdag den 19. juli klokken 22.30.

Læs mere om Kamilla Hantusch HER

Hafida-drabet

  • 29. juli sidste år blev liget af den 39-årige mor til to fra Glostrup, Hafida Bourouih, fundet på Sydsjælland efter, at hun havde været savnet siden 24. juli.
  • Da havde hendes tidligere samlever allerede været varetægtsfængslet i tre døgn, sigtet for drab.
  • Anders Larsen har erkendt at have kvalt Hafida Bourouih i familiens lejlighed i Glostrup og efterfølgende skilt sig af med liget.
  • Ifølge gerningsmandens forklaring til politiet var drabet resultatet af et skænderi, der røg ud af proportioner.