50.000 underskrifter kan sende forslag direkte i folketingssalen

Landets borgere skal have deres forslag behandlet i Folketinget, hvis de kan samle 50.000 underskrifter. Det skriver Jyllands-Posten fredag.

Princippet kendes fra blandet andet Finland og EU, og fĂžr valget i juni foreslog Alternativets Uffe ElbĂŠk modellen indfĂžrt i Danmark. Dengang var der flertal imod, men nu skifter De Radikale holdning, og dermed bakker et flertal af de danske partier op.

- Vi har altid diskuteret meget, hvordan vi kan fremme borgerinddragelse. Hvordan man i hĂžjere grad kan inddrage borgerne i de politiske beslutninger og bĂ„de gĂžre dem mere engageret i demokratiet, men jo ogsĂ„ ansvarliggĂžre dem. Og derfor vil vi gerne vĂŠre med til  at diskutere de her forslag, siger retsordfĂžrer Sofie Carsten Nielsen (R) til TV 2.

Hvorfor er det nÞdvendigt med den her genvej, nÄr vi nu har det, der hedder et reprÊsentativt demokrati?

- Det er ogsÄ vigtigt, at det er den styreform, vi har, og det synes vi, at vi skal fortsÊtte med, for det er politikerne, der er valgt til det, der skal tage det ansvar pÄ sig. Det er ogsÄ vigtigt for os radikale. Men jeg synes, vi har behov for, og det er en diskussion, vi har haft i de 110 Är, vi har eksisteret, hvordan engagerer vi borgerne i demokratiet, og mÄske er vi nÄet dertil, hvor vi mÄ prÞve at tage nye redskaber i brug og lade os inspirere af andre lande, siger Sofie Carsten Nielsen.

Foruden De Radikale mÞder forslaget opbakning fra Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Enhedslisten og SF. De har 88 mandater i Folketinget, mens modstanderne hÞjest kan samle 87. Venstre og Socialdemokraterne er imod, mens De Konservative ikke har taget stilling. Dermed kan Alternativet vÊre godt pÄ vej mod sit fÞrste stÞrre resultat pÄ Christiansborg pÄ dagen, da partiet afslutter sit sommergruppemÞde pÄ Bornholm.