En af Danmarks ældste byer er blevet 100 år ældre

Lige indtil i dag har man troet, at Odense blev grundlagt i år 988, men nye udgravninger har nu vist, at byen er endnu ældre, skriver TV 2 Fyn.

I bunkevis af historiebøger og tidsskrifter er Odense dateret til at være grundlagt den 18. marts 988, hvilket gør den til en af Danmarks ældste byer. Det ændrer en større udgravning på Nonnebakken i Odense dog nu på. Her er der nemlig fundet beviser på, at Odense med meget stor sandsynlighed er mere end 100 år ældre, end forskningen hidtil har vist.

- Der er meget, der tyder på, at der har været en bebyggelse på nordsiden af åen, som i hvert fald i nogen grad er ældre end 988, som måske snarere ligger henne i nærheden af 900-tallet. Så en eller anden forskydning bagud i tid har vi i hvert fald, siger Mads Runge, der er overinspektør og leder af arkæologi ved Odense Bys Museer, til TV 2 Fyn

Han mener, at det er vigtigt for både forskerne og den almene odenseaner, at vide hvornår byen egentlig er blevet skabt.

- Er det en vikingeby, vi udspringer af, er det noget, der er ældre end det - eller er det først oppe i middelalderen, den anlægges. Jeg tror det er noget, som både fagfolk og lægmænd kan være interesserede i, siger Mads Runge.

Præcis alder fastlås ved prøver

Prøverne fra udgravningen skal nu analyseres for at fastslå den præcise alder for den fynske storby.

Hvis prøverne af fundene i udgravningen ved Nonnebakken bekræfter forskernes antagelser, vil Mads Runge ikke tøve med at kalde det en lille sensation.

- Det er klart, det er skridtet mod at lave en nytolkning af Odenses historie.

I 1988 fejrede Odense sin tusindårs fødselsdag og udgav endda et frimærke i andledningen.