Nyheder

Exceptionelt dansk krigsskib bjærget efter 500 år

Svenske forskere har bjærget en galionsfigur fra det danske krigsskib Gribshunden, der sank i 1495. Vraget lå ude for Ronneby i Sverige. 

Vraget blev oprindeligt fundet i 1970’erne, men det var først i maj 2013 at en svensk forskergruppe med Johan Rönnby, der er professor i marinearkæologi i spidsen, konstaterede, at der var tale om den danske Kong Hans' gamle krigsskib.

Skibvraget er ekstraordinært velbevaret, og det har fået forskere verden over til at udvise begejstring.

En af verdens førende marinearkæologer Jon Adams, der var med til at bjærge det kendte skibsvrag Mary Rose, er en af de forskere, der er begejstrede for fundet.

- Der er tale om et utroligt vigtigt fund. Det er et opsigtvækkende velbevaret eksemplar af et fartøj, som knytter middelalderens skibsbygning sammen med den nye teknik fra 1300- og 1400-tallet, sagde han ifølge Ritzau, da det blev konstateret, at det var det danske kongeskib, der var tale om.

Tirsdag blev en galionsfigur der prydede stævnen af det gamle kongeskib bjærget. Figuren forestiller en gribshund. Samme figur som har lagt navn til skibet. (se billedet)

Jakob Seerup, der er museumsinspektør på Orlogsmuseet, har fuldt interesseret med, siden det kom frem, at det var det tidligere danske kongeskib, der var tale om. 

- Det er et helt exceptionelt fund. Der er ikke fundet noget lignende noget andet sted tidligere, siger han til TV 2. Han vurderer, at forskere vil fortsætte med at undersøge skibet i de kommende år.