Nyheder

Stor stigning i sygefravær blandt pædagoger i folkeskolen

Over hele landet har folkeskolerne netop slået dørene op til et nyt skoleår.

Men i mange klasselokaler bliver det uden den pædagog, der ellers arbejder side om side med læreren. Deres sygefravær er nemlig steget markant efter folkeskolereformen, skriver Avisen.dk.

Det viser en ny analyse, som pædagogernes fagforening BUPL står bag.

- Jeg kan ikke sige, at jeg er overrasket over stigningen, for implementeringen af skolereformen har været meget diffus, siger faglig sekretær Lasse Bjerg Jørgensen til Avisen.dk.

Han er ikke i tvivl om, at årsagen til pædagogernes øgede sygefravær skal findes i reformen. Den voldsomme stigning gælder nemlig kun for pædagoger, som er ansat i skoler og fritidstilbud.

Steget med 20 procent

Tallene stammer fra en specialkørsel foretaget af Kommunernes og Regionernes Løndatakontor. De viser, at sygefraværet for pædagoger i folkeskolen i første halvår af 2014 steg med 1,5 procent i forhold til første halvår 2013. Efter indfasningen af reformen - i andet halvår 2014, steg sygefraværet med over 20 procent i forhold til andet halvår 2013.

Folkeskolereformen, som trådte i kraft for et år siden, har været genstand for meget debat og kritik, især fordi den medførte flere syge og stressede folkeskolelærere. Men de problemer rammer altså også pædagogerne, viser analysen.

En stor del af pædagogernes sygdom skyldes ifølge BUPL, at de går ned med stress, fordi deres arbejdsdag er blevet mere presset og opgaverne mere uklare.

Kommunernes Landsforening (KL), som er arbejdsgiver for både lærere og pædagoger i folkeskolen, finder imidlertid ikke stigningen i sygefraværet alarmerende.

'Det falder igen'

- Vi ved fra erfaring fra andre områder, at det tit medfører højere sygefravær, men som regel falder det igen, når de ansatte har vænnet sig til de nye rammer. Det er også vores forventning her, siger Michael Ziegler, som er formand for Løn- og Personaleudvalget i Kommunernes Landsforening, til Avisen.dk.

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) vil ikke kommentere sagen, men henviser til Kommunernes Landsforening.

Partiet har dog tidligere varslet et generelt serviceeftersyn af folkeskolereformen - en plan, der stadig står ved magt og også er skrevet ind i regeringsgrundlaget.