Nyheder

Tidligere aktivist: Derfor opstod sammenstødet på Nørrebro

Betjente måtte beskytte sig mod molotovcocktails, kanonslag, sten og flasker, der blev kastet mod dem af demonstranter fra det autonome miljø natten til søndag på Nørrebro i København. Uroligheder, som justitssminister Søren Pind (V) søndag fordømmer i skarpe vendinger.

Og heller ikke på den politiske venstrefløj var der forståelse og sympati for demonstranternes handlinger.

Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, skriver til TV 2, at hun "ser positivt på ethvert tiltag, der kan stoppe sådanne ugerninger", og at S selv fremlagde en række initiativer ved valget.

Hun mødes gerne med justitsminister Søren Pind til en drøftelse - det samme gør Enhedslistens retspolitiske ordfører Pernille Skipper nok også. I hvert fald fordømmer hun episoden på Twitter:

 Det var gruppen Reclaim the Streets, der stod bag det arrangement, der endte med en uanmeldt demonstration.

- Der var indkaldt som til en fest, og det var en kombination af en fest og en demonstration. Mit indtryk var, at det langt hen ad vejen var en fest. Der var høj musik, folk dansede, fik en øl og der var god stemning, siger Rune Eltard-Sørensen, som er tidligere aktivist og redaktør på den venstreorienterede netavis Modkraft, og som selv var til stede på Nørrebro natten til søndag.

Ikke simpel kriminalitet

Der var dog ikke udelukkende fest og farver på programmet, for tingene udviklede sig altså til hærværk mod butiksfacader og sammenstød mellem nogle af de fremmødte autonome og ordensmagten. Og Rune Eltard-Sørensen har et bud på, hvad frustrationerne blandt demonstranterne udspringer af.

- Justitsministeren og politiformanden udlægger det som simpel kriminalitet. Sådan tolker jeg det ikke. Jeg tolker det som en protestdemonstration mod byudviklingen, som mange i den her gruppe finder ekskluderende, og mod det kapitalistiske samfund, siger Rune Eltard-Sørensen og fortsætter:

- Det er jo et tema, som er konstant. Der har været et regeringsskifte og en skuffelse på venstrefløjen over valget, og det har nok aktualiseret noget protestvilje. Og i forhold til modviljen mod politiet, så handler det om, at man i stigende grad løser samfundsmæssige problematikker ved at sætte politiet ind. Det skaber et øget had hos nogle imod politiet.

Hvis udgangspunktet var en fest, så kan det dog undre, at der var nogle af de frustrerede demonstranter, der havde medbragt molotovcocktails og kanonslag i posen sammen med øllene.

- Det er ikke almindeligt ved demonstrationer, men det er jo sket før… Metoden vil mange nok se som uproportionel, men hvis man skal tolke på det, så vil jeg mene, at det afspejler en vrede over den generelle samfundsudvikling, hvor politiet så bliver et symbol på det.

- Det er blevet sværere at være fattig. Det er sværere at komme ind på boligmarkedet, hvorfor der også var nogle ejendomsmæglere, der blev ramt. Og i forhold til bankerne, så er det en institution, der af nogle bliver set som en institution, der har en uforholdsmæssig stor magt i samfundet, siger Rune Eltard-Sørensen.

Mere politi er ikke løsningen

På Nørrebro er borgerne kede af urolighederne, som dem TV 2 talte med søndag, fordømmer.

Men flere uniformer og 'hårdt mod hårdt' er ikke løsningen. Man skal hellere forsøge at favne uromagerne og løse problemerne på andre måder, lyder meldingerne. Se nogle af Nørrebro-borgerne forholde sig til nattens uroligheder herunder:

Se et uddrag fra interviewet med Rune Eltard-Sørensen i klippet ovenfor.