Pind varsler ny kurs efter uro: - Masser af plads i fængslerne

- Jeg kommer til at stå for en historisk hård linje over for den form for adfærd. Så er det sagt og advarslen givet. Der er rigelig plads i fængslerne for tiden.

Sådan lyder den kontante melding i et opslag på Facebook fra den nye justitsminister, Søren Pind (V), hvor han raser over urolighederne på Nørrebro lørdag nat. Uroligheder, hvor en gruppe demonstranter, som politiet karakteriserer som autonome, hærgede i gaderne.

Betjente måtte således beskytte sig mod molotovcocktails, kanonslag, sten og flasker, der blev kastet mod dem af demonstranterne. Derudover begik de hærværk mod butiksfacader og malede graffiti på husmure.

- Det her - det er helt uden for rammerne. Jeg sætter mig inden længe sammen med politi og anklagemyndighed for at se på den her sag og de her mennesker - samt se om vi har de instrumenter, der skal til, skriver Søren Pind desuden på Facebook.

På linje med mordforsøg og mordbrand
Justitsministeren gæstede TV 2 NEWS-studiet søndag middag, hvor han fik lejlighed til at uddybe sine synspunkter.

- Siden 1996 har vi set mere end en fordobling af overfald på embedsmænd i funktion. I 2014 var der 3200 tilfælde, og det har været en glidende udvikling, som vi har set gennem de senere år, og det ser jeg med stor alvor på, siger Søren Pind og fortsætter.   

- Der er blandt andet blevet kastet molotovcocktails mod politiet. Og det er efter min opfattelse på mange måder på linje med mordforsøg og mordbrand. Og derfor den her meget klare advarsel tidligt i forløbet.

- Jeg har med al respekt hørt på den der forebyggelsessnak i 30 år i forhold til de autonome. Men når man først er på gaden og det flyver med molotovcocktails og brusten, og der ingen respekt er for den private ejendomsret og det offentlige, så hjælper det ikke noget at forebygge. Så handler det om, at der skal være en klokkeklar konsekvens, og den skal være hårdere, end vi har været vant til, siger justitsministeren.    

Vanvittige mennesker
Formanden for Dansk Politiforbund, Claus Oxfeldt, er enig med justitsministeren langt hen af vejen, omend han mener, at der også skal være en forebyggende indsats, der batter.

- Jeg er enig i, at det handler om mangel på respekt. Der er ikke respekt for, at det er en politimand af kød og blod, der står på den anden side. Man ser ham som en fjende, der skal nedkæmpes på et eller andet niveau… Nu gik det godt i nat, men der skal ikke ret meget til, når de her - undskyld mig - vanvittige mennesker agerer så voldsomt, som de gør, siger han til TV 2 og fortsætter:

- Er de først blevet til de her hardcore kriminelle, så er jeg sådan set enig med ministeren i, at der ikke er meget andet at gøre end at smide dem i spjældet. Men hvis vi (politiet, red.) kunne komme tilbage til den manpower, hvor vi kan komme ud til skoler og institutioner, så ville vi nå meget længere. Kunne vi være lidt mere på forkant og få lidt mere tid til at møde borgerne mere i øjenhøjde, så kunne vi dyrke det præventive arbejde meget mere og vinde noget på den lange bane, siger Claus Oxfeldt.  

Trods de voldsomme begivenheder kom ingen betjente eller demonstranter til skade ved sammenstødet. Tre personer er blevet anholdt.

Ovenfor kan du høre et uddrag fra interviewet med Søren Pind. Og nedenfor kan du se hans opråb på Facebook efter urolighederne.  

Det her - det er helt uden for rammerne. Jeg sætter mig inden længe sammen med politi og anklagemyndighed for at se på...

Posted by Søren Pind on Sunday, August 9, 2015