Politiforbundet: Vi er så pressede i forvejen

I Politiforbundet forstår formand Claus Oxfeldt godt, at det øgede terrorberedskab forlænges, men det kan ikke holde i længden, understreger han.

Assistancen fra særligt de jyske politikredse skulle efter planen være stoppet den 1. september, men er nu blevet forlænget med to måneder, oplyser Rigspolitiet til Berlingske.

Dermed skal betjente vest for Storebælt indstille sig på fortsat at tage turen til Hovedstaden og hjælpe til med at bevogte særligt de jødiske mindretalsbygninger og - institutioner.

- Der er ingen tvivl, om, at vi gennem det sidste halve år har set, at vi har et meget presset politi. Vi har forlænget ferien for nogle af dem, der skulle have afholdt ferie inden 1. maj, og nu kører det så videre, siger formanden, der ikke en gang tror på, at det vil stoppe 1. november. 

- Det er en ny virkelighed for dansk politi, og det er man politisk nødt til at forholde sig til. Jeg ville ønske, politikerne for mange år siden havde lyttet til os, når vi sagde, at vi er alt for få folk til for mange opgaver.

1500 flere betjente

I dag er der er 10.520 betjente i Politiforbundet, og det er markant færre end for bare et par år siden.

- Vi er blevet 580 færre i dansk politi siden 1. januar 2011. Det svarer til en af de store politikredse, og det kan selvfølgelig mærkes. Samtidig er vi blandt de tre lande i Vesteuropa med færrest politifolk pr. 1000 indbygger, og vi er det eneste land i Norden, hvor politistyrken ikke er blevet udvidet, siger Claus Oxfeldt, der mener, at dansk politi er nødt til at have en anden dimensionering, hvis man skal kunne klare fremtidens udfordringer.

Ifølge formanden skal styrken nærme sig 12.000 betjente, før tingene igen kan hænge sammen. 

- Nu skal der laves en ny flerårstalsaftale for dansk politi gældende fra 1. januar 2016, og mon ikke samtlige partier på Christiansborg er enige i det, jeg siger. Altså at man er nødt til at dimensionere dansk politi, så man kan klare uforudsete opgaver, som terrorangrebet, i fremtiden.

Sygefravær eksploderet

Det øgede beredskab kom efter terrorangrebet i København den 14. og 15. februar, hvor den formodede gerningsmand Omar Abdel Hamid El-Hussein skød og dræbte to personer ved henholdsvis Krudttønden på Østerbro og ved den jødiske synagoge i Krystalgade.

Efterfølgende har flere politikredse oplevet en øget mængde overarbejde og et højt sygefravær blandt betjentene. Samtidig truer en pensionsbombe også politiet, da 1280 betjente - svarende til 12 procent af den samlede styrke - er over 60 år, hvilket betyder, at de i princippet kan smide politiskiltet fra sig nu og gå på pension.

De pressede betjente

TV 2 har henover sommeren sat fokus på landets politibetjente, som siden terrorangrebet i København i februar har været presset til det yderste.

Her kan du få et overblik over de historier, vi har bragt:

Efter terror: Betjente sygemelder sig på stribe

Politidirektør: Betjentene er under pres

Bevogtningsopgaver får konsekvenser: Sager om indbrud hober sig op

Pensionsbombe truer politiet: 1280 betjente kan smide skiltet

Pressede betjente: Tving os på gaden, og vi smider skiltet