Sundhedsminister: Der skal være råd til ny medicin

Debatten om, hvorvidt den danske stat skal betale milliarder for livsforlængende medicin til patienter med alvorlige kroniske sygdomme har været intens.

Politikere og fagfolk diskuterer - efter meldinger om, at et nyt lægemiddel, Orkambi, mod den sjældne og arvelige sygdom, cystisk fibrose, er på vej til Danmark - hvorvidt det skal være staten, der betaler medicinen. Lægemidlet Orkambi koster lidt over to millioner kroner om året per patient og standser ikke sygdommen, men holder symptomerne nede.

I 19-Nyhederne sagde sundhedsminister Sophie L√łhde (V), at der skal v√¶re r√•d til at staten finansierer den livsforl√¶ngende medicin samtidig med der bliver ansat flere l√¶ger og sygeplejersker:

- Jeg synes ikke, at det skal v√¶re et enten eller ‚Äď det skal v√¶re et b√•de og. Derfor skal vi selvf√łlgelig ogs√• have r√•d til at ibrugtage ny sygehusmedicin i det danske sygehusv√¶sen, fordi det er s√•dan set med til at sikre, at nogle patienter der tidligere enten d√łde af deres sygdomme eller blev st√¶rkt invaliderede, de kommer til at f√• noget, der minder om et normalt liv.

10-årige Julius Baldus-Kunze er en af cirka 470 danskere, der lider af sygdommen cystisk fibrose.

Efter at sundhedsministeren var bekendt med den unge drengs historie, sagde hun:

- P√• sp√łrgsm√•let om, hvorvidt Julius han skal have en bedre behandling, s√• han kan blive forsker og 108 √•r, hvis han ellers er god, der er svaret ja.

Og fortsatte:

- Jeg synes det er vigtigt, at vi også fortsat har råd til at ibrugtage ny sygehusmedicin. Det skal vi have råd til samtidig med, at vi også kommer til at få flere sygeplejersker og læger på sygehusene i de kommende år.

Intet prioriteringsinstitut
Ministeren understreger, at regeringen ikke har planer om at indf√łre et prioriteringsinstitut, der skal prioritere, hvilken medicin - og om det skal v√¶re den dyreste og bedste - sundhedsv√¶snet skal indk√łbe og benytte sig af.

Netop et prioriteringsinstitut har ellers været foreslået af både Alternativet og SF.

SF mener, at det skal være op til politikerne på Christiansborg at vurdere, om et givent medicinsk præparat skal med på finansloven, eller om det er for dyrt.

Se interview med sundhedsminister Sophie L√łhde (V) √łverst i artiklen.