Nyheder

Forening om ny dyr pille: Menneskeliv kan ikke gøres op i penge

- Vi kan ikke begynde at gøre menneskeliv op i, hvad det koster at behandle dem.

Sådan siger direktør i Cystisk Firbrose Foreningen Helle Ousted efter en ny dyr pille til behandling af netop patienter med den alvorlige gensygdom har genfødt debatten om, hvorvidt dyr medicin skal prioriteres fra.

Lægemidlet, der hedder Orkambi, forventes at koste to millioner per patient om året, og Cystisk Fibrose Foreningen anslår, at godt 75 procent – svarende til cirka 350 personer – vil kunne få gavn af medicinen. Det skriver Information.

Ifølge vicedirektør ved Hvidovre Hospital, Torben Mogensen, bliver man nødt til at spare på personalet, hvis medicinen skal bruges. Vurderingen er, at man skal sige farvel til 1400 sygeplejersker eller 700 læger. Den nye medicin kommer samtidig med, at sundhedsvæsenet står over for at skulle spare milliarder kroner på sundhedsbudgetterne i 2016.

- Det drejer sig ikke om så mange patienter, men det er rigtig dyr medicin. Særligt fordi det ikke er en engangsdosis, det er en vedligeholdelsesdosis, som man skal have i mange år, siger Torben Mogensen.

- Vi føler lidt, vi sidder i en fælde på grund af ny, dyr medicin. Det kan godt være, det gavner nogle patienter, men hvis vi sparer ret meget mere på personalet, kommer det til at gå ud over nogle andre.

Kan give patienterne et godt liv

Cystisk Fibrose Foreningen anerkender, at medicinen er dyr – særligt fordi gruppen af patienter er lille, og prisen dermed stiger, fordi kun få vil købe den. Men det er ikke en gyldig grund til at vælge den fra, understreger direktør Helle Ousted.

- Er det rimeligt, at vi sætter en pris på, hvad et menneske er værd? Er man mindre værd, fordi man har en sygdom, eller er man mindre værd, fordi man har cystisk fibrose fremfor cancer eller diabetes, som der er flere, der har. Det er man vel ikke, og derfor vil vi selvfølgelig gøre alt, hvad vi kan for, at de mennesker, der har CF, får et helt nyt liv.

Ifølge foreningen er den nye medicin banebrydende. Lider man af cystisk fibrose angribes og nedbrydes særligt lungerne af bakterier. Det betyder, at patienterne skal igennem daglige behandlinger og ofte indlægges. Kun halvdelen af patienterne bliver mere end 43 år. I dag er der kun 10-15 patienter, der er mere end 50 år.

- Hvor man i dag kun kan behandle symptomerne, kan den nye medicin gøre noget ved årsagen til sygdommen. Det betyder, at man får en bedre lungefunktion, en bedre levestandard og at der er en reducering af de forværringer, der sker med lungerne, siger Helle Ousted og uddyber:

- Det vil betyde et helt andet liv, hvor børnene kan vokse op og passe deres skole, deres forældre kan blive på arbejdsmarkedet, og senere i livet kan børnene tage en uddannelse, få et job, en familie og bidrage til samfundet

Forventes godkendt inden for seks måneder

Lægemidlet Orkambi er netop blevet godkendt i USA. Ifølge Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, vil Orkambi blive godkendt til behandling i Europa inden for tre til seks måneder. Herefter vil det højst sandsynligt blive godkendt i Danmark af Koordineringsrådet for Ibrugtagning af Sygehusmedicin (KRIS) i Danske Regioner, fordi der i dag ikke findes alternativ medicin til CF-patienter.

Se hele interviewet med vicedirektør på Hvidovre Hospital, Torben Mogensen, her: