Nyheder

Fremtidens teknologi: Mød manden der har en chip under huden

Først skæres et snit i huden, hvorefter der lægges en chip ind under huden. Efterfølgende kræver det kun et strøg med hånden foran telefonen eller dørtelefonen, og så går de op. Det lyder måske som et science-fiction projekt, men for Esben Hardenberg, der er projektchef i firmaet Radr, er det virkelighed. Han er en af de danskere, der går forrest i feltet, når det gælder om at eksperimentere med teknologien. 

TV 2 har tidligere fredag fortalt om den spanskfødte medejer af Cyborg Foundation, Neil Harbissons, der er har en antenne på hovedet, der indfanger de lysfrekvenser, der er foran ham. Herefter skaber chippen i hans hoved forskellige vibrationer afhængig af lysfrekvensen, så han kan sanse forskellige farver. På den måde lever han i dag et liv som farveblind, men hvor han kan kende forskel på farverne ved hjælp af forskellige toner. Han gæster i disse dage Trailer Park Festival i København, der er en festival med en blanding af musik, kunst og foredrag om den seneste teknologiske udvikling.

Du kan se eller gense interviewet med unikke Neil Harbissons her:

Til daglig går han rundt med en lille chip under huden på sin venstre håndryg.

- Jeg havde lyst til at se, hvordandet var at have en elektronisk chip som hjælpemiddel i hverdagen, siger han til TV 2.

Esben Hardenberg, har fået indopereret en NFC-chip, som er en passiv chip, der kan aktiveres med en scanner.  Chippen er på størrelse med et riskorn og er indkapslet i glas.  Chippen er bestilt på nettet og en dansk piercer har efterfølgende lagt den ind under huden på hans venstre hånd.

Kun når Esben Hardenberg presser ned på huden kan man se den lille chip, der danner en lille hvid bule på håndryggen, som til forveksling kunne ligne et myggestik.

Holder han eksempelvis sin hånd under sin smartphone, så scanner telefonen kortet og hans personlige CV dukker op på telefonen.

Selvom det var meningen at chippen skulle gøre hverdagen nemmere for projektchefen, så er det ikke tilfældet, fortæller han til TV 2.

- Nu bor jeg til leje i en ejendom, hvor det ikke er muligt, men den oprindelige plan var at få sat en lås på hoveddøren, der efter at registrere chippen automatisk ville låse døren op, forklarer han.

Selvom Esben Hardenberg er glad for sin chip i hånden, så ønsker han ikke at gå videre med at få indopereret mere elektronik i sin krop – medmindre han bliver nødt til det på grund af sygdom.

- Det har haft nogle følger. Jeg har haft nogle smerter efter jeg fik opereret den ind i hånden, men så er spørgsmålet jo, om det er en reel fysisk smerte eller om det er mental indbildning, siger Esben Hardenberg til TV 2.

Esben Hardenberg er med i gruppen RFID implantees, der er en gruppe for folk, der har indopereret en chip.

Mere talende teknologi i fremtiden

Ifølge projektchefen Esben Hardenberg vil i fremtiden tale mere til vores teknologi. Teknologien vil være bedre til at forstå, når vi taler til den.

- Vi vil få en bølge af teknologiske genstande, der forstår vores tale – såkaldte ”hearables”, siger Esben Hardenberg.  

Næste bølge er altså ikke, at alle vil få indopereret teknologiske genstande i kroppen, men Hardenbergs chip i hånden er et skridt i den retning. 

Ekspert: Vi vil se mere indopereret teknologi i fremtiden

Radiovært på programmet Elektronista på Radio24syv og ekspert i elektroniske medier, Christiane Vejlø, spår, at vi vil se mere elektronik indopereret i kroppen.

- Det er klart, når vi ser noget som det her, er det nærmest som en udstilling, men der kommer dimser ind i vores krop, som kan måle vores organer, siger Christiane Vejlø og fortsætter:

- Jeg tror, at du vil have mulighed for at få indopereret en chip i hånden indenfor de næste 20 år.

Du kan se eller gense interviewet med Christiane Vejlø i videoen herunder.

Udover at have en chip i hånden går Esben Hardenberg altid rundt med et lille Narrative Clip kamera, der tager to billeder hvert minut. 

- Jeg bruger mit kamera til at samle billeder fra hverdagen. Det er mest for sjov. Det er faktisk ret skægt at se, hvor mange kølediske fra indkøbsturen i supermarkedet, der er på de billeder, siger han til TV 2 inden han afslutter med at fortælle, at det der fascinerer ham er at opdage, hvordan vores adfærd er overfor teknologi.