Nyheder

Pressede betjente: Tving os på gaden, og vi smider skiltet

Det er 41 år siden, Dennis Overgaard Nielsen startede i Københavns Politi.

Han er 63 år og dermed blandt de 1280 politibetjente over 60 år, der i princippet kan smide politiskiltet fra sig nu og gå på pension. Men det er umiddelbart ikke en tanke, der tiltaler ham.

Han trives i sit job på kontoret, hvor han siden oktober 2014 har arbejdet med motorsager. Men det er langt fra sikkert, hverdagen ser sådan ud i fremtiden. 

Der mangler nemlig betjente i korpset, og derfor har ledelsen bedt om, at han og andre frivilligt melder sig til at patruljere. Han frygter, at anmodningen på et tidspunkt bliver til en ordre.

- Vi har alt for mange opgaver til for få politifolk, og det gør, at man leder på alle hylder efter politifolk som mig, der så skal med ud og lave ’tryg by’ med maskinpistoler og lignende. Jeg er 63, og det, synes jeg ikke, er i orden.

- Min alder gør, at jeg har nogle små skavanker. Jeg har kørt motorcykel for politiet i rigtig mange år, så jeg kan mærke, at jeg har lidt tinnitus og en dårlig skulder efter at være blevet kørt ned. At gå otte timer ude på asfalten kunne jeg som 30-årig, men jeg vil have svært ved det som 63-årig, siger Dennis Overgaard Nielsen.

Trækker stikket

Bliver han tvunget på gaden, trykker han på pensionsknappen - selvom han ved, det går ud over de yngre kolleger. 

- Hvis jeg skal ud i byen og gå rundt med maskinpistol, så trækker jeg formentlig stikket. Jeg kan ikke holde til det. Men det ville jeg have det rigtig dårligt med, for jeg ved, at hvis os, der er oppe i årene, forsvinder fra arbejdsmarkedet, så bliver der endnu mere travlt for dem, der har travlt i forvejen. 

Samme holdning hører han fra sine jævnaldrende kolleger.

- Jeg kan høre på mine kolleger, at der er mange, der har de samme overvejelser. De vil gerne blive her, men bliver de presset ud på gaden, så stopper de også.

Problemer længe før Krudttønden

Særligt efter terrorangrebet, hvor landets 10.500 betjente havde oparbejdet 400.000 overarbejdstimer, har politiet været presset. Sygefraværet er eksploderet, og sagerne hober sig op.

Men problemerne med manglende mandskab var der længe før, fortæller Dennis Overgaard Nielsen. 

- Allerede der havde vi en masse overarbejde, og Krudttønden får jo så hele politiet til at vælte. Derfor kunne man for år tilbage have ansat nogle flere, så man ikke kom ud for de her problemer, siger Dennis Overgaard Nielsen og tilføjer:

- Det er jo ikke rimeligt, at vi går helt ned, fordi der sker en terrorhandling i København.

I 2011 vedtog den daværende SR-regering sammen med Venstre, Konservative og Dansk Folkparti politiforliget, som blandt andet har betydet, at der i dag er 580 færre politifolk end dengang.

De pressede betjente

TV 2 har henover sommeren sat fokus på landets politibetjente, som siden terrorangrebet i København i februar har været presset til det yderste.

Her kan du få et overblik over de historier, vi har bragt:

Efter terror: Betjente sygemelder sig på stribe

Politidirektør: Betjentene er under pres

Bevogtningsopgaver får konsekvenser: Sager om indbrud hober sig op

Pensionsbombe truer politiet: 1280 betjente kan smide skiltet

Pressede betjente: Tving os på gaden, og vi smider skiltet