Nyheder

Pensionsbombe truer politiet: 1280 betjente kan smide skiltet

Det danske politi er lige nu truet af en reel pensionsbombe. 

Ud af de 10.520 betjente i Politiforbundet, er 1.280 over 60 år, hvilket betyder, at de i princippet kan smide politiskiltet fra sig nu og gå på pension.

Dermed risikerer politiet at miste godt 12 procent af sin samlede styrke, og det vækker stor bekymring hos formanden for forbundet.

- Det er en trussel mod dansk politi. Hvis de her 1.280 politifolk vælger at gå på pension, så står vi i en situation, der er fuldstændig uoverskuelig for dansk politi. Det er totalt uholdbart, siger Claus Oxfeldt med henvisning til, at der kun uddannes 384 nye politifolk om året.

Sygefravær eksploderet

Risikoen for, at flere vælger at hænge uniformen i skabet, er ikke blevet mindre efter terrorangrebet den 14. og 15. februar, som både under og efter gav betjentene bunker af overarbejde og travlhed, og som var opslidende psykisk og fysisk.

I april blev det opgjort, at landets betjente havde oparbejdet 400.000 overarbejdstimer.

Som TV 2 de seneste dage har fortalt, er sygefraværet efter terrorangrebet eksploderet. I månederne marts, april og maj i år steg fraværet med 18 procent sammenlignet med samme periode sidste år.

Politikere må bide i det sure æble

Både den øverste ledelse i politiet og politikerne er nu nødt til at tage problemet alvorligt, understreger Claus Oxfeldt, der gennem flere år har forsøgt at råbe op.

- De har nok håbet, at det gik, men det går bare ikke. Derfor er de nødt til at kigge på en helt anden dimensionering af dansk politi, når der om lidt skal laves en ny flerårsaftale, der skal gælde fra januar 2016.

-  Politikerne er nødt til at bide i det sure æble og udvide dansk politi, selv om det koster nogle penge.

580 færre politifolk

En opgørelse fra Politiforbundet viser, at politistyrken siden januar 2011, hvor politiforliget blev vedtaget, er mindsket med 580 politifolk.

Og selv om Socialdemokraterne selv var med til at vedtage forliget, mener partiet, at skylden er de borgerliges. 

- Vi har adskillige gange lagt op til løsninger på det her område, men det har de borgelige partier ikke ønsket at være med til, fordi de ikke vil binde sig. Derfor er det dem, der skylder svarene nu, siger socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen. 

Det har mandag ikke været muligt at få en kommentar fra Venstre, men søndag aften sagde Louise Schack Elholm:

- Vi vil fremadrettet have fokus på det her område. Vi skal have flere politielever igennem uddannelsen, og så skal vi kigge på, om andre kan løse nogle af de opgaver, som politiet har, men som ikke er af politimæssig karakter.

Politi-tavshed

TV 2 har de seneste dage forsøgt at få en kommentar til både sygefraværet, de ophobede sager og nu den tikkende pensionsbombe, men rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg er på ferie og kan derfor ikke stille op til interview. Han giver følgende skriftlige kommentar: 

- Rigspolitiet kan ikke genkende, at politifolk i stigende grad søger væk fra politiet. Tværtimod ses den gennemsnitslige afgangsalder i de seneste år at være steget.

TV 2 har også forsøgt at få en kommentar fra justitsminister Søren Pind, men også han er stadig på ferie, oplyser Venstres pressetjeneste. 

De pressede betjente

TV 2 har henover sommeren sat fokus på landets politibetjente, som siden terrorangrebet i København i februar har været presset til det yderste.

Her kan du få et overblik over de historier, vi har bragt:

Efter terror: Betjente sygemelder sig på stribe

Politidirektør: Betjentene er under pres

Bevogtningsopgaver får konsekvenser: Sager om indbrud hober sig op

Pensionsbombe truer politiet: 1280 betjente kan smide skiltet

Pressede betjente: Tving os på gaden, og vi smider skiltet