Nyheder

Tyrkiet bomber Islamisk Stat i Syrien for første gang

Tre tyrkiske kampfly har bombet Islamisk Stat (IS) i Syrien fra Tyrkiets eget luftrum, oplyser tyrkisk stats-tv ifølge Reuters tidligt fredag morgen.

Den tyrkiske premierministers kontor oplyser, at angrebene blev udført i løbet af 13 minutter kort før klokken 04.00 lokal tid, skriver den tyrkiske avis Hürriyet Daily News

Det er første gang, at Tyrkiet bomber i nabolandet i den nuværende konflikt.

Flyene, der ikke kom ind i syrisk luftrum, angreb tre forskellige IS-mål, og tre F-16-fly var involveret, lyder det i meddelelsen fra premierministerens kontor.

Kæmpede ved grænsen

Bombeangrebet kommer dagen efter, at tyrkisk militær og militante fra Islamisk Stat kæmpede ved den tyrkisk-syriske grænse torsdag.

Missionen var ifølge Hürriyet opkaldt efter Yalçin Nane, der blev dræbt i torsdagens kampe.

USA har i lang tid lagt pres på Tyrkiet for at få landet til at spille en mere aktiv rolle i kampen mod Islamisk Stat, der har trukket blodige spor hen over Irak og Syrien.

Torsdag aften kom det frem, at amerikanerne og tyrkerne er blevet enige om at lade det amerikanske luftvåben bruge en base nær grænsen til Syrien.

Kampfly fra USA må ifølge aftalen lette og lande på basen Incirlik, og det kan vise sig at blive en stor fordel, da amerikanerne tidligere har været nødt til at påregne ekstra flyvetid og brændstof fra de steder, hvor de hidtil har haft base.

Stort skridt for Tyrkiet

Tyrkiet har i lang tid afvist at stille sine baser til rådighed for de amerikanske kampfly, der bekriger den militante gruppe i Syrien, hvorfor udmeldingen torsdag blev set som et markant skridt fra tyrkernes side.

Den seneste tid har Tyrkiet kæmpet mod stigende uro langs grænsen til nabolandet, og Islamisk Stat har intensiveret sine angreb mod Tyrkiet, herunder et blodigt selvmordsangreb i en kurdisk grænseby.

Torsdag vurderede Daniela Kuzmanovic, lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier og Tyrkiet-ekspert, at IS har forsøgt at skabe splid internt i Tyrkiet.

Daniela Kuzmanovic påpegede desuden at ved at angribe Tyrkiet, angriber IS et Natoland. Yderligere sagde hun, at forholdet mellem Tyrkiet og IS er ved at forandre sig.

Tyrkiet har tidligere støttet jihadister og IS for at komme af med den syriske præsident, Bashar al-Assad, men nu mener hun, at tiderne tilsyneladende er ved at skifte.

Tyrkiet

Overblik over Tyrkiets indsats i forbindelse med de seneste års krigshandlinger i Syrien og Irak.

* Landet har modtaget omkring to millioner flygtninge fra Syrien.

* Har sendt humanitær nødhjælp for omkring 1,5 milliarder kroner til Syrien og Irak.

* Tillod under IS-besættelsen af den syriske grænseby Kobani irakisk-kurdiske soldater at krydse grænsen fra tyrkisk side for at tage del i i kampen mod IS om byen.

* Efter lang tids modstand gav Tyrkiet torsdag grønt lys for, at amerikanske kampfly kan benytte sig af basen Incirlik, der ligger tæt på den tyrkisk-syriske grænse. Det skete efter, at en tyrkisk soldat var blevet dræbt i kampe mod Islamisk Stat i grænseområdet til Syrien

Kilder: ForeignPolicy.com, Reuters.