Nyheder

Betjente arbejder 60 timer om ugen: - Jeg kan ikke løfte mig selv mere

Siden terroren ramte Danmark 14. og 15. februar i år, har de danske betjente arbejdet på højtryk - og det sætter sig nu sine spor.

34-årige Morten Beese Nielsen har været betjent i ni år, men nu har han søgt om orlov og starter på en universitetsuddannelse til efteråret.

- Jeg er kommet så langt ned, at jeg ikke kan løfte mig selv mere. Og jeg kan ikke se en ende på det, og det virker uoverskueligt for mig. Jeg er udkørt, siger han til TV 2.

Efter en terrorist dræbte to personer ved angrebet mod Krudttønden og synagogen i København i februar, har sikkerheden været skærpet ved mulige terrormål. Det betyder for nogle betjente 10 arbejdsdage, en fridag, hvorefter de igen skal arbejde i 10 dage. Nogle betjente arbejder helt op til 60 timer i ugen. Og det er ikke kun Morten Beese Nielsen, der bliver udbrændt.

- Folk kollapser

Betjentenes sygefravær er steget med 18 procent i månederne efter angrebet i forhold til samme måneder sidste år. Fyn, Sydsjælland og Lolland-Falster, Midt- og Vestsjælland, Københavns Vestegn og København er de politikredse, hvis betjente har skullet hjælpe med de ekstra opgaver. Her oplever man en stigning i sygefraværet på mellem 18 og 35 procent.

- Det er en ekstraordinær situation, og vi har også alle sammen løftet. Men det er en ekstraordinær situation, som er ved at blive en ordinær situation. Så der skal ske noget på det her punkt, ellers tror jeg simpelthen, at folk kollapser, siger Morten Beese Nielsen.

Betjentene kan ikke nå at afspadsere tilstrækkeligt efter den store mængde overarbejde, og derfor vil man i stedet udbetale overarbejde for 155 millioner kroner. Men ifølge Morten Beese Nielsen hjælper pengene ikke.

- Jeg tror desværre, vi kommer til at se mange betjente i fremtiden, som går ned med stress, og som langtidssygemelder sig, siger han.

580 færre betjente

Siden 2011 er politistyrken skrumpet med 580 betjente, svarende til en hel politikreds. Og Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, er derfor ikke overrasket over situationen nu.

- Jeg synes, at det er ærgerligt, at man har et politi, der er så sårbart, som det tilsyneladende er, at én mand kan lægge Danmark og dansk politi ned på ganske kort tid, siger han til TV 2.

Politidirektør i Københavns Politi, Thomas Fogde, mener, at man efter de seneste års effektiviseringer arbejder hurtigere og smartere, og at det derfor ikke har noget at gøre med de mange sygemeldinger nu.

- Vi har en dynamisk sikkerhedssituation, som hele tiden ændrer sig, siger han til TV 2.