Nyheder

Se billederne af Breiviks terror-udstyr, der splitter Norge

22. juli.

En dato, som de fleste nordmænd formentlig husker.

For fire år siden på denne dag dræbte massemorderen Anders Behring Brevik 77 personer, da han sprængte en bilbombe under regeringsbygningen i det centrale Oslo og efterfølgende dræbte 69 unge medlemmer af den socialdemokratiske ungdomsorganisation, der var samlet til politisk lejr på øen Utøya.

Dagen gennem vil man – som de foregående år - mindes de mange dræbte med taler og ceremonier, ligesom Utøya i går og i dag er lukket for andre end pårørende til de dræbte og overlevende efter angrebet.

Samtidig vil man i dag indvie et stærkt omdiskuteret informationscenter, hvor man vil udstille nogle af genstandene fra den tragiske dag.

Pørende vil ikke besøge udstilling

Åbningen af informationscenteret har delt Norge i to.

Nogle mener, det vil fremstå som et ’Breikvikmuseum’ og en slags ’Hall of Fame’, som vil lokke højreekstremister til, mens andre mener, at udstillingen og oplysning om angrebet er en måde at forhindre fremtidige angreb på.

Centeret vil være på et af gerningsstederne, nemlig i regeringsbygningen, som stadig er ved at blive repareret efter sprængningen, og flere af Breiviks genstande fra angrebet udstilles - blandt andet det falske politiskilt, han brugte, en halskæde og resterne af den bil, der eksploderede.

Det er særligt udstillingen af massemorderens ting, der vækker vrede blandt flere af de dræbtes pårørende, som har haft mulighed for at besøge centeret forud for dagens åbning.

- Mange familier har valgt ikke at besøge centret . En stor grund til det er Breiviks ting, og at der er så mange oplysninger, som vi ikke har modtaget. Det eneste, vi er blevet spurgt om, er,  om de måtte bruge billeder af ofrene, siger Vanessa Svebakk, der er mor til en af dræbte og grundlægger af en organisation, der repræsenterer flere af de berørtes familier, til Expressen.

Tidligere har også advokaten for nogle af de overlevende, John Christian Elden, udtalt, at han er modstander af udstillingen, fordi mange af de overlevende - der er politisk aktive - højst sandsynligt vil komme til at arbejde i regeringsbygningen.

- Mange af dem har ikke brug for at blive mindet om terroristen hver dag ved at se hans ting i et ’uddannelsescenter’ på deres arbejdsplads.

Billeder af de dræbte var det værste 

En af dem, der derimod har valgt at besøge centeret, er Eskil Pedersen. Han var dengang formand for det norske Arbeiderpartis Ungdom. Det lykkedes ham at flygte fra Utøya.

- Det er vigtigt for Norge, at vi aldrig glemmer, og dette center er vigtigt for de yngre generationer, som ikke husker dagen så godt som vi. For mig er det naturligt, at gerningsmanden er omtalt, men det overskygger ikke det andet. Det er bare en mindre del af det.

Det sværeste ved at være i informationscenteret var at se de dræbtes ansigter, fortæller han.

- Det var rigtig hårdt at være i rummet med billederne af alle de dræbte. Det er virkelig mange billeder.

Udstillingen skal efter planen være at finde i regeringsbygningen i mindst fem år.

I år er det i øvrigt første gang siden massakren, at den socialdemokratiske ungdomsorganisation igen skal afholde sommerlejr på Utøya. Det sker i august.

22. juli Breivik Norge

Fakta: Anders Behring Breivik

* 33 år gammel. Født 13. februar 1979 i Oslo, hvor han voksede op hos sin mor efter forældrenes skilsmisse.

* Aktiv i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) fra teenageårene og frem til tidligt i 20'erne. Tillidshverv i partiets lokalafdeling i Oslo Vest fra 2002 til 2004, men meldte sig ud af partiet, som han mente var blevet for blødsøden over for indvandrere.

* Har arbejdet med aktiehandel, på et Telia-callcenter i Oslo og været direktør for et firma, der solgte hardware, samt ejet et grøntsagsfirma, han brugte som dække til at købe store mængder kunstgødning til bombefremstilling.

* Skal have taget universitetsfag og læst statskundskab, økonomi og ledelse på egen hånd.

* Var som ung teenager en del af Oslos hiphop-miljø.

* Blev som 15-årig overfaldet af en pakistaner, og hadet til muslimerne og til multikulturalisterne voksede.

* Boede længe hos sin mor i det vestlige Oslo, men isolerede sig i juni 2011 i Rena i Østerdalen nord for hovedstaden.

* Har været medlem af frimurerlogen St. Johanneslogen St. Olaus til de tre Søjler, men blev ekskluderet.

* Har været medlem af Oslo Pistolklub og ejede ifølge det norske våbenregister en pistol af mærket Glock, en riffel og et haglgevær.

* Har givet udtryk for nationalistiske og antiislamiske holdninger i diverse debatfora på internettet. Kalder sig selv kulturkonservativ.

* Han beskriver sig selv som kristen og konservativ, og i sit 1516 sider lange manifest kalder han sig selv for korsfarer.

* Hævder han er medlem af en hemmelig, europæisk, antiislamisk, væbnet organisation med yderligere to celler.

* Var ikke tidligere kendt af politiet bortset fra en enkelt trafikforseelse for cirka 10 år siden.

* Begyndte at planlægge terrorangrebet ni år før det fandt sted.

* Breivik har erkendt, at han står bag terrorangrebet i Oslo og massakren på Utøya i Tyrifjorden 22. juli 2011, hvor i alt 77 mennesker blev dræbt.

* Han har under retssagen hævdet, at han handlede i nødværge for at beskytte Norge og Europa mod islamisering.

* Den førte mentalundersøgelse af Brevik konkluderede, at han er paranoid skizofren og var utilregnelig, da han udførte massemordet. En anden mentalundersøgelse fastslår, at Breivik er tilregnelig men lider af personlighedsforstyrrelser.

(Kilder: Aftenposten, NTB, VG, Manifestet "2083 - A European Declaration of Independence")