Nyheder

Magtesløs mor til 15-årig hashmisbruger: Jeg risikerer at miste ham

Tina Elkjær gennemlever i disse dage enhver forældres mareridt: Hendes 15-årige søn Mikkel Elkjær er ude i et hashmisbrug. Og fordi han ikke vil i behandling, kan hverken hun eller myndighederne hjælpe ham.

- Jeg risikerer at miste ham. Det har jeg været ved én gang før, siger Tina Elkjær.

I otte måneder har Tina Elkjær forsøgt at få sin søn til at stoppe med at ryge hash. Hun ser ham gerne tvunget i behandling, men det ønsker Solrød Kommune ikke, fordi han ikke har givet sit samtykke.

- Det kan ikke være rigtigt. Jeg har ansvaret for ham, fordi han ikke er myndig, men jeg kan ikke gøre noget for at hjælpe ham ud af sit hashmisbrug, siger Tina Elkjær til TV 2.

Kommunen har sagt til Tina Elkjær, at hun må vente på, at hendes søn selv er klar til at tage imod behandling. Den hjælp familien har fået i stedet, har været i form af en kontaktperson og en misbrugskonsulent, og det har ikke hjulpet. I mellemtiden er Mikkel Elkjær blandt andet blevet indlagt for også at have taget stoffer i marts.

Tina Elkjær forsøger at få sin søn Mikkel Elkjær i behandling for hashmisbrug.

Vil have sin søn hjem

I Sverige anvender de tvang i forbindelse med misbrug. I Danmark er tvangsbehandling kun muligt i særligt grove tilfælde.

Ifølge Serviceloven kan et 15-årigt barn blive tvunget i behandling for sit misbrug, hvis der er "en åbenbar risiko for, at barnets eller den unges sundhed eller udvikling lider alvorlig skade." Det er Børn og Unge-udvalget, der skal tage stilling til, om der er tale om sådan situation. Herefter kan den unge blive tilbageholdt mod sin vilje i maksimalt 14 dage.

- Jeg ved godt, at man ikke kommer langt med tvang. Men når man står på vippen med en dreng, så må der da være et eller andet, man kan gøre, siger Tina Elkjær.

Hun har længe forsøgt at få sin søn til at indse, at han skulle give samtykke. Nu ser hun det som sin sidste udvej at nægte ham at bo hjemme hos hende og resten af familien. Hun har ikke set ham i 14 dage.

- At tage ham hjem og holde om ham er det eneste, jeg har lyst til. Men det har jeg prøvet, og det hjælper ikke, siger hun.

Voksne samtykker heller ikke

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Solrød Kommune, men de ønsker ikke at udtale sig. I stedet har TV 2 fået en kommenar fra Kommunernes Landsforening.

- Al erfaring med misbrugsbehandling viser, at det er rigtig vigtigt, at den pågældende selv ønsker at deltage i behandlingen. Ellers kommer man ingen vegne med behandlingen, siger Tina Wahl, som er kontorchef i Kommunernes Landsforening.

Men den køber Mikkel Elkjærs mor ikke.

- De fleste voksenmisbrugere siger også nej, så hvordan skal et barn på 15 kunne sige ja, når ikke engang en voksen kan?, siger hun.

I faktaboksen kan du læse mere om unge hashrygere i Danmark.

Har du også haft problemer med at få den rette hjælp til et stofmisbrug? Så skriv til os via denne formular: