Ekspert: Der kan komme op til 10 ulvefamilier i Danmark

En sammenslutning af ulveentusiaster, Ulvetracking, har fundet spor efter poter, som kan tyde på, at der er dukket en ulvehvalp på i Thy i Nordjylland. 

Ulvetracking har offentliggjort billederne af et sæt store og små poter i sand - men vil ikke nærmere ud med, præcis hvor sporet er fundet i et område med 10 kvadratmeter lyng og sand. 

Men billederne kan ikke bruges om konkrete beviser på, at en ulveunge boltrer sig på dansk jord. 

Det fortæller Thomas Secher Jensen, seniorforsker ved Naturhistorisk Museum til TV 2.

- Som udgangspunkt kan man ikke skelne ulvespor fra hundespor. Så desværre, men det betyder ikke, at det er usandsynligt, at der kan være ulvehvalpe. Det her alene kan dog ikke gøre det, siger han og tilføjer, det kan være en stor og en lille hund, der fulgtes ad - ligesåvel som det kan være en ulvemor og en ulveunge. 

Han tror derfor først endeligt på ulveungen, hvis det lykkes et vildtkamera i området at fange den på bånd. Der er dog også en anden mulighed. 

- Man kan forhåbentlig finde ekskrementer, som kan fortælle, om der er forskelige individer. Hvis vi er rigtig heldige, kan dna vise, at der både er far, mor og børn, siger Thomas Secher Jensen. 

Han vurderer, at der er potentiale for op mod 10 ulvefamilier i Danmark. 

- Og vi har arealer, som fuldt ud kan matche de tyske, hvor de har en hel bestand af ulve. Så der er rigtig gode muligheder.

Artiklen fortsætter nedenfor:

Når pigerne kommer - så kommer knejtene også

I Thy er den private naturformidler Egon Jessen Nielsen begejstret for udsigten til en hel ulvefamilie.

- Hvis en ulvefamilie vil slå sig ned her, så skal de være velkomne, siger han - og selv er han ikke i tvivl:

- Jeg tror på, at de her, men det er et trospørgsmål. Der er jo hunulve i området. Og vi ved jo godt, at når pigerne kommer, så kommer knejtene jo også - men om det er i år eller næste år, det kan jo være svært at afgøre.

Han forklarer, at det drejer sig om et område i Thy på 24.000 hektar - så ulvene har let ved at gemme sig. 

Hvad vil der ske, hvis de etablerer sig i området?

- Ingenting. En bedre pleje af vores hjortevildt. Os, der går på jagt, tager de flotteste dyr. Ulven er magelig og vil tage de svageste og de defekte. Så den kan holde skravl væk fra bestanden, det er sådan set den største effekt, det får, lyder det fra Egon Jessen Nielsen.

Ulve i Europa parrer sig som regel i februar og marts. De føder i gennemsnit fire til seks hvalpe i april eller maj, skriver Naturstyrelsen på sin hjemmeside.

Ulve i Danmark

  • Efter knapt 200 års fravær er ulven tilbage i Danmark. Den første bekræftede ulv blev fundet død i Nationalpark Thy i Nordjylland i november 2012. Siden er der observeret ulve og indsamlet DNA-spor fra ulv i det meste af Jylland.  
  • Ulven er Europas næststørste rovdyr på land, da kun den brune bjørn er større end ulven. Både ulv, brun bjørn og los er i fremgang i Europa. Ulven kan blandt andet kendes på sin hale, der holdes lavt, og som altid har en sort halespids. Ulven lever hovedsageligt af råvildt og kronvildt, hvilket er dokumenteret ud fra analyser af maveindholdet fra påkørte, tyske ulve.  
  • Ulve lever i kobler bestående af cirka otte til ti dyr, hvor to til tre generationer lever sammen. Kilde: Naturstyrelsen