Kondom-portræt af pave Benedict vækker vrede

16x9
Værket her kaldes Eggs Benedict og består af omkring 17.000 farvede kondomer. Foto: Eric Baillies/Niki Johnson

En kunstners over to meter høje portræt af den pensionerede pave Benedict vækker vrede blandt amerikanske katolikker.

En kunstners over to meter høje portræt af den pensionerede pave Benedict vækker vrede blandt amerikanske katolikker. Portrættet er nemlig vævet af omkring 17.000 kondomer i alle regnbuens farver. Det skriver CNN.

Det kontroversielle portræt er blevet købt af kunstmuseet i Milwaukee. Byens katolske ærkebiskop Jerome Listecki kalder det forkasteligt og fornærmende. Han opfordrer dog ikke til boykot af museet.

- Gud, religion og tro er blevet fornærmet af andre gennem tiderne og af herskere og bevægelser, der er vores lille, lokale museum overlegne. Men Gud hersker stadig, skriver han i sit ugentlige nyhedsbrev.

- Jeg måtte gøre noget
Kunstneren bag portrættet, der kaldes Eggs Benedict, er Niki Johnson, og hun fik ideen tilbage i 2010, da pave Benedict udtalte, at kondomer ikke ville hjælpe med at komme HIV til livs i Afrika, men tværtimod blot sprede sygdommen endnu mere. De følgende år bed hun igen og igen mærke i ting, som paven sagde, som hun ikke var enig i.

- Hver gang en ny udtalelse fra paven ramte radioen, blev jeg frustrerende perpleks. Jeg følte, at jeg blev nødt til at gøre noget, skriver hun på sin blog.

På Facebook bliver museet i Milwaukee kritiseret, og mange sværger aldrig at besøge stedet igen. Museumsdirektør Dan Keegan forsvarer dog portrættet.

- Vores håb er, at værket ikke bare vil føre kontrovers med sig, men plads til samtale om den underlæggende diskussion, som kunstneren havde tænkt sig, og også om kunstens rolle I den offentlige debat, siger han til CNN.

Fire timer om at rulle 500 kondomer ud
Portrættet består af omkring 17.000 kondomer, som er vævet omkring et gitter. Selve væveprocessen tog 135 timer, men det var også et stort arbejde at åbne alle pakkerne, rulle kondomerne ud og behandle dem, så de ikke mistede farve eller smidighed.

Ifølge Niki Johnson tager det fire timer at rulle 500 kondomer ud.

Pave Benedict trådte tilbage 28. februar 2013. Samme uge blev Niki Johnson færdig med portrættet Eggs Benedict.