Nyheder

Arkæologer jubler: Enestående guldspiraler fundet i græsmark

Et fund af 2.000 guldspiraler fra bronzealderen var så usædvanligt, at museumsfolk først troede, at det ikke var noget særligt, de havde fundet i en græsmark ved Boeslunde på Sydvestsjælland.

Guldspiralerne blev først antaget for at være metalspåner af nyere oprindelse og bortset fra nogle prøver blev de i jorden i små to år, efter at de lokale museumsfolk havde været forbi. Først da 25-årige Christian Albertsen, lokal amatørarkæolog og ven af museet, fik lov at låne en af prøverne med sig, tog historien fart på ny.

Christian Albertsen indleverede det snoede stykke metal til en sølvsmed i Skælskør. Dagen efter ringede hun tilbage med beskeden om, at stumpen var af det pureste guld.

Et enestående fund

I midten af juni i år vendte arkæologer fra Museum Vestsjælland og Nationalmuseet tilbage til marken ved Boeslunde, hvor spiralerne begyndte at »vælte frem« af jorden ved allerførste afdækning. Og selv Nationalmuseets ekspert var på udebane.

- Det er et enestående fund. Vi har aldrig før set sådanne guldspiraler i vores del af verden - og så i den mængde«, siger Flemming Kaul, der er museumsinspektør på Nationalmuseet og en af landets førende bronzealdereksperter, til Politiken.

Han mener, guldspiralerne kan have været syet på en hat og en kappe, der er blevet båret af en sjællandsk præstekonge fra bronzealderens religiøse kult. Guldet kan have fået præstekongen til at stråle som den guddommelige sol, han og hans samtidige tilbad for små 3.000 år siden.

- Den må have set fantastisk ud, denne her hat. Med alle disse - måske 300 - glitrende guldspiraler trukket på. Et gyldent pindsvin har manden jo lignet. En helt vanvittig technohat«, siger Kaul til Politiken.